• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

14.10.2022

20:14

PUCA SAVEZ?! Okreću leđa Americi, Bajden preti: BIĆE POSLEDICA!

Reuters

Vesti

PUCA SAVEZ?! Okreću leđa Americi, Bajden preti: BIĆE POSLEDICA!

Podeli vest

Odnosi SAD i Saudijske Arabije dosegli su novu tačku tenzije, nakon što je iz Bele kuće otkrila da će predsednik Bajden preispitati američke odnose sa Rijadom

Prošle srede je u Beču OPEK+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i druge proizvođače uključujući Rusiju, dogovorio smanjenje proizvodnje nafte od pandemije kovida 2020. za dva miliona barela dnevno, ograničavajući snabdevanje na tržištu uoči zime, uprkos pritiscima iz Vašingtona i bojazni od moguće recesije.

Potez OPEK+ takođe dolazi u trenutku uoči srednjomandatnih izbora u SAD i politički je udarac Bajdenu koji su neki u njegovom krugu videli kao lični udar na predsednika, piše „Vašington post“.

Bela kuća nije krila razočaranje tim potezom, dok su neki iz Kongresa pozvali na zamrzavanje prodaje američkog oružja i vojne podrške Rijadu. Bajden započinje proces revaluacije američko-saudijskih odnosa, saopštila je Bela kuća u utorak, ali bez iznošenja više detalja.

- U svetlu nedavnih razvoja dešavanja i odluke OPEK+ o naftnoj proizvodnji, predsednik veruje da treba da preispitamo bilateralne odnose sa Saudijskom Arabijom i vidimo da li je taj odnos tamo gde treba da bude - rekao je u utorak portparol Bele kuće Džon Kirbi, upirući na Bajdenovo razočarenje tom odlukom.

Bajden je, kako je naveo, „voljan da odmah diskutuje o odnosima sa članovima Kongresa“.

- Mislim da to nije nešto što će morati da se čeka, ili bi trebalo da se čeka duže. Kažete da zima dolazi, jasno je to faktor ovde, ali za predsednika je još važnije pitanje naše nacionalne bezbednosti - dodao je Kirbi, preneo je „Hil“.

Biće posledica

Bajden je u utorak rekao za CNN da će „biti posledica“ za Rijad, ali nije precizirao kojih.

- Biće nekih posledica za ono što su uradili sa Rusijom. Neće da zalazim u to šta bih razmatrao i šta mi je na umu. Ali biće posledica - istakao je.

Kirbi je ukazao da je predsednik otvoren da diskutuje o predlozima senatora Roberta Menedeza, Ričarda Durbina i Krisa Marfija, koji su između ostalog sugerisali bezbednosne saradnje, smanjenje prodaje oružja i uklanjanje izuzeća OPEK+ iz antimonopolskih zakona SAD.

"Hil" podseća da su SAD godinama prodavale oružje Saudijskoj Arabiji i stacionirale svoje trupe u kraljevstvu. Američki zvaničnici pokušavali su da pritisnu Rijad da proizvodi više nafte kako bi kompenzovali globalne nestašice i povećanje cena do čega je došlo zbog ruske invazije na Ukrajinu i posledičnih sankcija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zora

pre 1 godinu

Kad god nije onako kako oni hoce bice posledica. Doslo je vreme da Amerima svi okrenu ledja, dosta su harali svetom. Jos kad bi se Arapski svet udruzio gde im bi bio kraj. STOP AMERICI I NJIHOVIM PRETNJAMA.

Normalac

pre 1 godinu

Bravo Zoro, bravo govedo zatucano, zavedeno. Kako su te Deformer i ostala udbaška bagra uobličiti.

dera

pre 1 godinu

Svima su se popeli na grbaču , mnogi čekaju razvoj situacije i prvom dobrom prilikom otkačiće ih , nikom nije drago da mu gazduješ u sopstvenoj kući i još da pretiš , kauboi su se previše zaigrali , biće da je " djavo "došao po svoje .

Hermes

pre 1 godinu

Neće prodavati svoje oružje pa će još manje zaraditi. Šta ako Arabija razmotri zabranu američke vojne baze? Saudijci su u ovom sporu u mnogo boljem položaju.

Šumadinac

pre 1 godinu

Videli smo na glasanju o agresije Rusije na Ukrajinu u UN-u i osuda aneksije ukrajinskih regija, za Amere su glasale i podržale su Ukrajimu153 zemlje svete a Ruse 5 zemlja sveta, čak i naša otadžbina Srbija glasala protiv okupatorske Rusije. Bre o kakvom gubitku saveznika Amerike pričate, rusofilima mozak opran, 1.000.000 Rusa mladi i sposobnih pobeglo, sve se više vojnika predaju Ukrima, te ovaj put Rusija, Srbija, Belasrbija, S.Koreja na krivoj strani istorije.

Fikus

pre 1 godinu

Ko o čemu Amerikanci verglaju o svojim nacionalnim interesima i gaze bez trunke griže savesti preko svih koji ne izvršavaju njihove naredbe bez gunđanja. U svetu ima 194 zemlje članice UN - pitanje koje izgleda da se niko ne usuđuje da postavi Vašingtonu: Gospodo da li samo vi imate pravo na nacionalni interes ili i mi ostali imamo to pravo?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija