• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2022

15:38

SI PODNEO IZVEŠTAJ NA 20. KONGRESU KPK! Ovo su ključne tačke istorijskog govora Đinpinga!

Tanjug/AP

Vesti

SI PODNEO IZVEŠTAJ NA 20. KONGRESU KPK! Ovo su ključne tačke istorijskog govora Đinpinga!

Podeli vest

Dvadeseti nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK) otvoren je u nedelju ujutru u Velikoj sali naroda u Pekingu

Si Đinping podneo je zveštaj kongresu u ime 19. CK KPK, a ovo su neki od najvažnijih delova.

Tema

Tema kongresa je, kako se navodi, "visoko uzdignuti barjak socijalizma sa kineskim karakteristikama", puna implementacija "Misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru", uz prenošenje velikog osnivačkog duha Partije. Si je u izveštaju naveo i samopouzdanje i jačanje snage, podržavanje osnovnih principa, osvajanje novih izazova i napredovanje u jedinstvu da se izgradi moderna socijalistička zemlja i unapredi veliko podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima.

 

Tri velika događaja

Proteklu deceniju obeležila su tri velika događaja od neposrednog, ali i dubokog istorijskog značaja za stvar Partije i naroda, rekao je Si.

„Prigrlili smo stogodišnjicu Komunističke partije Kine, uveli smo novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama, iskorenili smo apsolutno siromaštvo i završili izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, čime smo dovršili cilj prve stogodišnjice."

 

Ekonomski rast

Kina je zabeležila istorijski porast svoje ekonomske snage u poslednjoj deceniji, rekao je Si. Kineski BDP je porastao na 114 triliona juana (oko 16 biliona dolara) sa 54 biliona juana u protekloj deceniji i čini 18,5 odsto svetske ekonomije, što je povećanje od 7,2 procentna poena, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Centralni zadatak KPK-a

„Od ovog dana pa nadalje, centralni zadatak KPK biće da predvodi kineski narod, sve etničke grupe u zajedničkim naporima da se ostvari cilj druge stogodišnje izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju i da unapredi podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji“, rekao je Si dok je izlagao misije i zadatke KPK na putovanju u novoj eri.

KPK ima za cilj da realizuje socijalističku modernizaciju od 2020. do 2035. godine i izgradi Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa od 2035. do sredine ovog veka.

 

Narodno blagostanje

Si je obećao da će poboljšati blagostanje i kvalitet života ljudi.

"Ova zemlja je njen narod; narod je država. Kako je KPK vodio narod u borbu za uspostavljanje i razvoj Narodne Republike, tako se i borio za njihovu podršku", rekao je on.

Kina će unaprediti sistem raspodele prihoda. „Osiguraćemo veću platu za veći rad i podstaći ljude da postignu prosperitet kroz naporan rad“, rekao je Si i dodao:

"Promovisaćemo jednake mogućnosti, povećati prihode osoba sa niskim primanjima i proširiti sloj sa srednjim primanjima."

Kina će učiniti više kako bi pomogla onima u teškoćama da pronađu posao i zadovolje svoje osnovne potrebe, kao i da poboljša sistem socijalnog osiguranja, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP


Ponovno nacionalno ujedinjenje

Si je rekao i da će KPK sprovesti svoju opštu politiku za rešavanje tajvanskog pitanja u novoj eri i nepokolebljivo unaprediti cilj nacionalnog ujedinjenja.

„Rešavanje tajvanskog pitanja je stvar Kineza, stvar koju moraju da reše Kinezi“, rekao je Si.

"Nastavićemo da težimo mirnom ujedinjenju sa najvećom iskrenošću i najvećim naporom, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere. Ovo je usmereno isključivo na mešanje spoljnih snaga i nekoliko separatista koji traže 'nezavisnost Tajvana' i njihove separatističke aktivnosti; to nikako nije usmereno na naše tajvanske sunarodnike", podvukao je Si Đinping.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive! (VIDEO)
Live TV

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive! (VIDEO)

Uništen ukrajinski centar za daljinsko upravljanje dronovima. PVO sistemi raspoređeni oko Putinove rezidencije. Orban poručio: Evropa misli da može da pobedi Rusiju, ali nije tako! Zelenski kritikovao Orbana! Na ovu, ali i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su filozof Boris Bratina i Đorđe Ančić, oficir RV i PVO. Uživo u program javio se i politikolog i publicistsa Andreja Lović koji je govorio o situaciji u Nemačkoj u odnosu na SAD.

18.07.2024

22:26

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije
Fudbal

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije

Kakva je takva je - naša je i bolju nemamo! Danas kreće nova sezona fudbalske Superlige Srbije. I pre nego što prevrnete očima, brem vi koji ste ljubitelji fudbala, imajte u vidu da bolju nemamo i da nije sve tako crno kako se možda na prvi pogled čini.

19.07.2024

08:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija