• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

17.10.2022

08:53

ZA PUTINA PORAZ NIJE OPCIJA! Sebastijan Kurc poziva na dogovor sa Rusijom, upozorava na opasnost globalnog rata!

Reuters

Vesti

ZA PUTINA PORAZ NIJE OPCIJA! Sebastijan Kurc poziva na dogovor sa Rusijom, upozorava na opasnost globalnog rata!

Podeli vest

Vladimir Putin je izjavio da će se Rusija braniti „svim raspoloživim sredstvima“

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je za nemački list Bild am Sontag da lideri EU moraju da traže „mirno rešenje“ za sukob u Ukrajini, jer „gubitak nije opcija“ za Rusiju.

„Svi s pravom žele pobedu Ukrajine“, ocenio je političar. „Ali gubitak nije opcija za Putina.

Kurc, koji je podneo ostavku prošle godine zbog optužbi za korupciju za koje je insistirao da su politički motivisane, tvrdio je da „suočena sa nuklearnom pretnjom, EU mora da nastavi putem pregovora“. „Trenutno je najvažnije prekinuti krvoproliće i postići mirno rešenje za pregovaračkim stolom kako bi se sprečila totalna eskalacija na našem kontinentu“, rekao je on.

Kurc nije jedina javna ličnost koja navodi „nuklearnu pretnju“ Rusije. Američki predsednik Džo Bajden upozorio je ranije ovog meseca na „direktnu pretnju” nuklearnog „armagedona” iz Rusije, dok je njegov državni sekretar Entoni Blinken zapretio Rusiji „strašnim posledicama” ako upotrebi atomsko oružje u Ukrajini. Dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao na preventivne udare na Rusiju, visoki diplomata EU Žozep Borel je u četvrtak izjavio da će moskovske snage biti „uništene“ ako Rusija udari prva.

Putin je u svojim izjavama afirmisao rusku nuklearnu doktrinu: da će se Rusija braniti „svim raspoloživim sredstvima“ ako postoji opasnost od postojanja Ruske Federacije. U govoru prošlog meseca, Putin je sukob u Ukrajini predstavio kao egzistencijalnu borbu između Rusije i „totalitarnog“ Zapada koji je nameravao da je oslabi i vazalizira. U odvojenoj izjavi, on je opisao ruske snage kako se bore sa „kompletnom zapadnom vojnom mašinom“ u Ukrajini.

Uopšteno govoreći, zapadni lideri su podržali ideju da se sukob okonča sporazumnim rešenjem, ali su naglasili da Ukrajini treba dozvoliti da diktira uslove bilo kakvog mirovnog sporazuma. Do tada su SAD, G7 i EU obećale da će naoružati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“ da Kijev postigne svoje ciljeve – koji uključuju zauzimanje područja Ukrajine koja je sada uključena u sastav Ruske Federacije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija