Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

18.10.2022

08:58

AKO RUSIJU SUOČE SA OVIM IZBOROM, ODLUČIĆE SE ZA NUKLEARNO ORUŽJE! Dramatično upozorenje Ilona Maska, Ukrajinci besni, najbogatiji čovek planete sasuo im je gorku istinu u lice

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

AKO RUSIJU SUOČE SA OVIM IZBOROM, ODLUČIĆE SE ZA NUKLEARNO ORUŽJE! Dramatično upozorenje Ilona Maska, Ukrajinci besni, najbogatiji čovek planete sasuo im je gorku istinu u lice

Podeli vest

Najbogatiji čovek na svetu uporedio je situaciju na Krimu sa Perl Harborom

Direktor kompanija Spejs Eks i Tesla Ilon Mask izjavio je u ponedeljak da Rusija smatra Krim sastavnim delom svoje teritorije i da bi pokušaji Ukrajine ili Zapada da zauzmu poluostrvo mogli da se završe nuklearnim ratom.

Dok je Mask ranije odustao od povlačenja svoje tehnološke podrške Ukrajini, izneo je kontroverzan stav da Krim treba da ostane sastavni deo Rusije.

„Ako Rusija bude suočena sa izborom da izgubi Krim ili upotrebi nuklearno oružje na bojnom polju, ona će izabrati ovo drugo“, napisao je Mask na Tviteru.

„Već smo sankcionisali Rusiju na svaki mogući način, pa šta im više preostaje da izgube?“ upitao je, kao odgovor na komentatora koji ga je pitao da li smatra da bi se sukob u Ukrajini mogao pretvoriti u nuklearni rat.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta izjavio da namerava da preuzme kontrolu nad Krimom, zajedno sa četiri bivša regiona Ukrajine koji su nedavno glasali za pridruživanje Ruskoj Federaciji. Krim je velikom većinom izglasao da se ponovo pridruži Rusiji 2014. i stoga potpada pod zaštitu moskovskog nuklearnog arsenala.

 

 

Kako je predsednik Vladimir Putin izjavio, ruska nuklearna doktrina omogućava državi da se brani „svim raspoloživim sredstvima“ ako je njeno postojanje ugroženo.

„Sviđalo se to nekome ili ne, Rusija apsolutno vidi Krim kao ključni deo Rusije“, nastavio je Mask.

„Krim je takođe od ključnog značaja za nacionalnu bezbednost za Rusiju, jer je to njihova južna mornarička baza. Sa njihovog stanovišta gubitak Krima je kao da SAD izgube Havaje i Perl Harbor.”

 

 

Krim je formalno bio deo Rusije od 1783. dok ga sovjetski premijer Nikita Hruščov nije poklonio Ukrajinskoj SSR 1954. Mask je ranije ovog meseca tvrdio da je odluka Hruščova bila „greška“ i predložio da Ukrajina odustane od prava na poluostrvo kao deo budućeg mirovnog sporazuma sa Rusijom. Maskov mirovni plan osudili su ukrajinski zvaničnici i njihove pristalice na internetu, a bivši ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Melnik rekao je milijarderu da „odjebe“. Musk je tada rekao da će poslušati savet Melnikova i prestati da pruži besplatan Starlink pristup internetu Ukrajini, za koji je rekao da će Spejs Eks koštati 400 miliona dolara za rad tokom 2023. Otprilike u isto vreme kada je navodno stavljen na ozloglašenu 'listu za ubistvo' neprijatelja Ukrajine, Mask je naglo promenio svoj plan da odseče Ukrajinu, najavljujući „dođavola s tim... samo ćemo nastaviti da finansiramo ukrajinsku Vladu besplatno.”
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija