• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tass.ru

18.10.2022

09:23

KRIZA U BRITANIJI, LIZ TRAS ODBIJA DA PODNESE OSTAVKU! Poslala jasnu poruku svima koji žele da je smene!

Reuters

Vesti

KRIZA U BRITANIJI, LIZ TRAS ODBIJA DA PODNESE OSTAVKU! Poslala jasnu poruku svima koji žele da je smene!

Podeli vest

Nezadovoljstvo radom nove britanske premijerke kulminiralo je pozivom na ostavku od strane njenih partijskih kolega

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je u ponedeljak da neće podneti ostavku uprkos pozivima brojnih poslanika vladajuće Konzervativne partije.

„Izabrana sam na ovu funkciju da bih vodila politiku u interesu zemlje. Prolazimo kroz veoma teška vremena. Jednostavno ne možemo sebi da dozvolimo da gubimo vreme pričajući o Konzervativnoj stranci, već treba da se bacimo na posao. Ovo je moja poruka kolegama" ,rekla je predsednica vlade Ujedinjenog Kraljevstva u intervjuu britanskim televizijskim kanalima. - Ostaću u svojoj poziciji da delujem u nacionalnom interesu." Ona je takođe izrazila uverenje da će predvoditi Konzervativnu stranku na narednim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da budu održani pre kraja 2024. godine.

Osim toga, Tras se izvinila Britancima zbog grešaka u predstavljanju ekonomskog programa vlade, što je izazvalo haos na finansijskim tržištima. "Želim da preuzmem odgovornost i da se izvinim za greške koje sam napravila. Htela sam da preduzmem akciju da pomognem ljudima sa njihovim računima za energiju, rešim pitanje visokih poreskih stopa, ali otišli ​​smo predaleko i prebrzo. Priznala sam to. Imenovala sam novog ministra finansija sa novom strategijom za vraćanje ekonomske stabilnosti“, istakla je ona.

 

 

Razlog za nezadovoljstvo

Već je pet konzervativnih poslanika javno pozvalo Tras da podnese ostavku u svetlu najavljenog vladinog programa poreske reforme. Plan za masovno smanjenje poreza najavljen krajem septembra izazvao je negodovanje javnosti, optužujući vlasti da vode ekonomsku politiku u interesu najbogatijih stanovnika kraljevine, a doveo je i do kolapsa tržišta akcija i obveznica, zbog čega je funta pala na rekordno nizak nivo, skoro jednak dolaru.

Posle toga, britanske vlasti su bile prinuđene da odbiju da smanje maksimalnu stopu poreza na dohodak sa 45% na 40%, ali to nije zaustavilo pad rejtinga Konzervativne partije.

Kao rezultat toga, Tras je po drugi put morala da prilagodi svoj program i da smanji inicijativu za smanjenje korporativnog poreza sa 25% na 19%, kao i da smeni šefa trezora Kvazija Kvartenga, u pokušaju da zadrži svoje mesto.

Novi ministar finansija Džeremi Hant najavio je 17. oktobra da će vlada zamrznuti tarife za struju i gas za britanska domaćinstva na samo sedam meseci, a ne na dve godine kako je ranije obećano, kako bi izbegao porast javnog duga, čime će ukinuti još jednu Trusovu meru. Ranije je list Dejli mejl objavio da već ove nedelje poslanici Torijevaca mogu direktno da pokrenu pitanje potrebe za partijskim glasanjem o poverenju premijerki Tras. Prema brojnim medijskim izveštajima, broj konzervatnivnih parlamentaraca koji zahtevaju ostavku premijera, u stvarnosti bi mogao da dostigne već 100 poslanika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar Veliki

pre 1 godinu

Baš si potrajala do prvih prozivki, a izgleda da ćeš i potrajati u toj fotelji !?

Petar

pre 1 godinu

Uobrazeni "napicnjak" od zene !!! Umislila je da je Bogom dana ...e pa nije !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija