• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2022

09:27

ISPRAVKA - Ironija na Tviteru "prepoznata" kao proukrajinska propaganda

Vesti

ISPRAVKA - Ironija na Tviteru "prepoznata" kao proukrajinska propaganda

Podeli vest

Na našem portalu 19.oktobra 2022. godine objavljen je tekst pod nazivom "RUSIMA "NALEPILI" NATO ZLOČIN! Amerikanci bombardovani voz u Grdeličkoj klisuri 1999. prekrstili u zločin "zlih Rusa" (FOTO)". Analizom raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je ironični tvit o ratu u Ukrajini manipulativno predstavljen na društvenim mrežama i portalima kao propagandni pokušaj da se Rusiji pripišu zločini u toj zemlji.

Tekst je označen kao prenošenje dezinformacija.

U probitnom tekstu smo objavili da u jeku rata Rusije i Ukrajine bukti i informacioni rat, a montaže, podmetanja starih snimaka samo su deo obračuna na društvenim mrežama. Na Zapadu je sada za to iskorišćena potresna fotografija bombardovanog putničkog voza u Grdeličkoj klisuri tokom NATO agresije 1999. godine, navedeno je dalje u tekstu. 

Navedeno je i da Amerikanci na društvenim mrežama bez srama objavljuju fotografije raketiranog srpskog voza, navodeći da je reč o ukrajinskom vozu koji su bomardovali Rusi. 

Šta su činjenice? 

Tokom kampanje bombardovanja ciljeva u tadašnjoj SR Jugoslaviji avion NATO-a je 12.4.1999. godine pogodio putnički voz u napadu na železnički most u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, u južnoj Srbiji. U napadu su pogođeni drugi i treći vagon putničkog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Solun. Vašington post je tog dana izvijestio da je poginulo najmanje deset putnika. 

Fotografija iz tvita prikazuje pogođeni voz, a moguće ju je pronaći u člancima o ovom napadu ili obležavanju godišnjice napada.

Tviter korisnik Paleomanmd, koji je objavio fotografiju voza predstavivši ga kao ukrajinski, objasnio je 17.10.2022. da je svestan da se na fotografiji vidi voz koji je pogođen u Srbiji.

Za vas koji niste svesni, sarkastičan sam.
Vrlo dobro znam da je ovo slika iz vremena kada je NATO bombardovao srpski putnički voz.

Dva dana kasnije ponovo se na Tvitteru osvrnuo na objavu fotografije pogođenog voza. Ovoga puta objasnio je da je, ustvari, želio reći da je "NATO bio zlo".  

Dakle, radi se o ironičnom tvitu koji je "shvaćen" kao propagandni pokušaj da se Rusiji pripiše napad na putnički voz u Ukrajini.

Na nalogu Paleomanmd objavljeni su tvitiovi različitog provokativnog sadržaja u kojima se pojavljuju ljudi iz političkog vrha Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i poznate ličnosti. U tvitovima su najčešće tematizirani međunarodni odnosi, pogotovo na relaciji SAD – Rusija, kao i rat u Ukrajini, ali se mogu pronaći i objave o izborima u Crnoj Gori te objave u kojima se problematizuje nezavisnost Kosova. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da “Amerikanci” koriste staru fotografiju pogođenog voza iz Srbije da optuže Rusiju za bombardovanje voza u Ukrajini, te da se radi o “američkoj propagandi”, ocenjujemo kao dezinformaciju. 

Kompletnu analizu možete pročitati na ovom linku.

 

Foto: printskrin

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija