• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

22.10.2022

12:15

(FOTO) HU ĐINTAO IZVEDEN SA KONGRESA KOMUNISTIČKE PARTIJE! Bivši predsednik Kine nevoljno izašao iz dvorane

AP PHOTO

Vesti

(FOTO) HU ĐINTAO IZVEDEN SA KONGRESA KOMUNISTIČKE PARTIJE! Bivši predsednik Kine nevoljno izašao iz dvorane

Podeli vest

Bivši kineski predsednik Hu Đintao neočekivano je izveden sa ceremonije zatvaranja kongresa Komunističke partije, prenosi Gardijan.

Hu (79), slabog izgleda, nerado je napustio prvi red članova stalnog odbora Politbiroa, u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. On je pre toga sedeo pored predsednika Kine Si Đinpinga.

Nakon kratkog razgovora sa predsednikom i premijerom Li Kećijangom, Hua je, držeći ga za ruku, izvelo obezbeđenje.

On je na izlasku potapšao levo rame Sija, dok konkretan razlog njegovog odlaska još nije poznat. Bivši predsednik je u penziji od 2013. godine.

Foto: Reuters

Sa druge strane, očekuje se da će Si Đinping ovog vikenda biti ponovo potvrđen za generalnog sekretara stranke, čime će započeti svoj treći petogodišnji mandat kao kineski predsednik. Ukoliko bude izabran, Si će vlast preuzeti u marte naredne godine.

Foto: AP PHOTO

Tada bi trebalo da bude smenjen i dosadašnji premijer Li Kećijang koji se nije našao na spisku Novog centralnog komiteta, koji broji 205 visokih partijskih zvaničnika.

Foto: Reuters

Kećijang, drugi čovek po rangu u Kineskoj komunističkoj partiji posle Sija Ðinpinga, više nije na listi najužeg rukovodstva Centralnog komiteta KP Kine sačinjenog od 205 članova, tvrdi i CNN.

Foto: Reuters

Američka medijska mreža navodi da to znači da je Li spreman da se povuče sa partijskih dužnosti. Liju (67) nedostaje jedna godina do nezvanične starosne granice za penzionisanje visokih lidera KP Kine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!
Politika

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!

Srbija je jedina zemlja u Evropi, zahvaljujući predsedniku Vučiću na prvom mestu, koja nije uvela sankcije Rusiji. To ceni Moskva, naravno i u ekonomskom i političkom smislu, ali na prvom mestu u istorijskom smislu, da istorija nije samo mrtvo slovo, da bliskost naroda nije samo priča iz bajki nego da to zaista postoji, poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin, koji je predvodio delegaciju Srbije na samitu BRIKS-a u Kazanju.

28.10.2024

11:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Gujaničić: Korporativnim obveznicama NIS diversifikuje izvore finansiranja
Društvo

Gujaničić: Korporativnim obveznicama NIS diversifikuje izvore finansiranja

Emitovanjem korporativnih obveznica u obimu od 50 miliona evra kompanija NIS planira da diversifikuje izvore finansiranja, ali i da istovremeno iskoristi aktuelne pogodnosti državne strategije razvoja tržišta, rekao je Nenad Gujaničić, glavni broker u investicionom društvu “Momentum Securities” povodom najave emitovanja emisije korporativnih obveznica NIS-a.

28.10.2024

13:43

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set