• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

24.10.2022

07:00

UKRAJINA NEĆE PREŽIVETI ZIMU, RUSKA VOJSKA OSTAVILA IH BEZ STRUJE, GASA I NAFTE! Energetski sistem u Ukrajini praktično više ne postoji!

Informer

Vesti

UKRAJINA NEĆE PREŽIVETI ZIMU, RUSKA VOJSKA OSTAVILA IH BEZ STRUJE, GASA I NAFTE! Energetski sistem u Ukrajini praktično više ne postoji!

Podeli vest

Predstojeća zima biće jedna od najtežih u istoriji Ukrajine, pošto je vojska Ruske Federacije u poslednje dve nedelje praktično razorila energetski sistem u toj zemlji

Vlasti u Kijevu saopštile su juče da Moskva više uopšte ne gađa vojne ciljeve, već planski uništava elektrane, gasovode i skladišta nafte, zbog čega su milioni Ukrajinaca već sada bez električne energije.

Milioni nemaju struju

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko izjavio je da su Rusi bombama upropastili više od polovine elektrana u toj zemlji, te da će Ukrajina morati da uveze ogromne količine struje i gasa ukoliko želi da "preživi" predstojeću zimu. On je, međutim, upozorio da novac za to još nije obezbeđen, budući da je Ukrajina zbog rata odavno potrošila ovogodišnji budžet.

Nakon što je ruska armija u subotu raketirala termoelektrane u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, više od milion i po domaćinstava u tim regionima ostalo je bez električne energije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je "teroristički režim u Moskvi" za sistematsko uništavanje elektrana, navodeći da Rusi žele da se građani i vojnici bukvalno posmrzavaju.

- Tamo gde su popravke bile moguće, struja se polako vraća. Ali u mnogim gradovima i regionima popravke i dalje traju i tamo su građani bez struje, a neki i bez vode. Restrikcije su uvedene kako bi se sprečio potpuni energetski kolaps, ali građani moraju dodatno da štede struju. Stabilnost električne mreže cele države zavisi od svakog grada, svakog naselja, svakog stanovnika u Ukrajini. Neprijatelj nas može ostaviti bez struje, ali nikad nas neće ostaviti bez želje da popravimo sve što su Rusi uništili i da vratimo život u normalu - rekao je Zelenski.

Stručnjaci sa američkog Instituta za ratne studije (ISW) ocenili su da ruski napadi na energetsku infrastrukturu imaju za cilj ne samo da ostave Ukrajinu bez struje i gasa, već i da nateraju Kijev da sve svoje vojne resurse stavi u funkciju odbrane elektrana, umesto da krene u kontraofanzivu.

Foto: printscreen

Rusi sistematski uništavaju energetski sektor u Ukrajini, posledice će biti brutalne

"Ruski talas napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu stvara humanitarnu tragediju. Prekidi u snabdevanju električnom energijom, hladno vreme, oštećene zgrade i nedostatak gasa sigurno će dodatno pojačati patnju ukrajinskih civila sa nadolazećom zimom. S druge strane, cilj takvih napada jeste i da nateraju Ukrajinu da uloži sve više vojnih resursa u obezbeđivanje infrastrukture, umesto u planirane kontranapade i oslobađanje teritorija koje su Rusi okupirali", navodi se u najnovijem izveštaju ISW.

Traže zimske uniforme

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je juče da će nastaviti da gađa energetske objekte u Ukrajini, te saopštilo da je juče u regiji Čerkasi uništeno ogromno skladište goriva.

- Preciznim raketama u nedelju je pogođeno skladište kod sela Smila u oblasti Čerkasi, u kojem je bilo više od 100.000 tona nafte. Ukoliko Kijev nastavi sa terorističkim napadima na teritoriji Ruske Federacije, naš odgovor će biti još silovitiji - rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Mediji su prethodno izvestili da je zvanični Kijev od zapadnih saveznika zatražio da mu hitno pošalje najmanje 100.000 zimskih uniformi, pošto ih ukrajinska vojska nema dovoljno, a bez njih će se trupe odane Zelenskom posmrzavati kad padne temperatura.

Ukrajina: Rusi ubili još osam civila

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, izjavio je da su ruske snage u subotu ubile najmanje osam civila, a ranile još 19. Prema njegovim rečima, u Donjeckoj oblasti stradalo je šest osoba, a u Dnjepropetrovskoj dve.
- Gađani su objekti energetske infrastrukture, a tom prilikom su stradali nevini građani. Osam civila je ubijeno, dok je 19 teško ranjeno - rekao je Timošenko. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Macura: Baviću se poboljšanjem položaja žena, posebno onih van javnog života!
Politika

Macura: Baviću se poboljšanjem položaja žena, posebno onih van javnog života!

Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost Tatjana Macura izjavila je danas, dan nakon što je položila zakletvu u parlamentu kao član nove Vlade Srbije, da će se baviti poboljšanjem položaja žena, posebno onih koje nisu deo javnog života, kao i da očekuje dobar i kvalitetan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom kada je u pitanju Zakon o rodno senzitivnom jeziku.

03.05.2024

13:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!
potresno svedočenje

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!

Radica Vlahović, sestra ubijenog radnika obebeđenja i čuvara osnovaca u OŠ "Vladislav Ribnikar," Dragana Vlahovića (53), godinu dana posle tragedije, podelila je neopisivu bol i tugu koju oseća i danas kao prvog dana kada je do nje došla tragična vest da joj je brat stradao na radnom mestu koje je voleo i gde je bio voljen

03.05.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija