• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.10.2022

17:30

(VIDEO) RAT ZA SVETSKO NEBO! AMERIČKI V-21 RAIDER PROTIV RUSKOG PAK DA! I Moskva i Vašington napravili novi strateški bombarder!

AP/Reuters/Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) RAT ZA SVETSKO NEBO! AMERIČKI V-21 RAIDER PROTIV RUSKOG PAK DA! I Moskva i Vašington napravili novi strateški bombarder!

Podeli vest

I Risija i Amerika ubrzano razvijaju novi strateški bombarder koji bi trebalo da im obezbedi dominaciju u vazduhu! Ameri će svoj V-21 Raider predstaviti 2. decembra u fabrici u Palmdejlu. Moskva, istovremeno, najavljuje da će njihov PAK DA na nebo već u nekoliko narednih meseci

General Čarls Braun, načelnik štaba američkih vazduhoplovnih snaga, kaže da će pojava V-21 Raidera biti istorijski trenutak za  vazduhoplovstvo SAD. 

- Poslednji put smo predstavili novi bombarder pre više od 30 godina. V-21 Raider će nam u budućnosti dati ogromne borbene sposobnosti u velikom broju operacija, u vreme kada smo suočeni sa velikom konkurencijom - rekao je general Braun.

V-21 je stelt-bombarder velikog dometa, a namenjeno mu je da postepeno zameni bombardere V-1 i V-2, odnosno - da postane okosnica flote bombardera američkog vazduhoplovstva.
       
U saopštenju za medije vojnog vrha SAD se napominje da će probni letovi V-21 početi pre kraja ove godine, a da je njegovo uključivanje u operativni sastav Ratnog vazduhoplovstva SAD izgledan oko 2025-te.

       
Američko vazduhoplovstvo je 13. jula objavilo uspešno testiranje hipersoničnog oružja.
       
Preciziralo je da je raketa ARRW lansirana u blizini obala Kalifornije i da se odvojila od aviona, što se ranije nije dešavalo.
       
General Braun je u aprilu 2022-ge izjavio da se novi američki lovac šeste generacije razvija u okvirima programmű Next Generation Air Dominance Program (NGAD). I da će SAD obezbedizi prevlast u vazduhu.

I Rusija, naravno, pravi novi strateški bombarder dalekog dometa. Probni model novog ruskog strateškog bombardera dalekog dometa, PAK DA, trebalo bi da bude spreman do 2023. godine. 

Kako se saznaje u toku razvoj novog sistema naoružanja za ovaj novi tip strateškog bombardera.

Avion PAK DA lejeće brzinom manjom od zvuka, ali će biti naoružan hipersoničnim raketnim sistemima. Tokom borbenih operacija imaće podršku dronova, saznaje se iz ruske vojne avioindustrije.

Podsetimo, još u decembru 2019. godine zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko rekao je u jednom intervjuu da je projekat dizajna PAK DA odobren i poveren projektnom birou Tupoljev koji je započeo razvoj radnog dizajna.

U maju 2020. godine izvori ruske agencije su otkrili da je počela proizvodnja prvog, eksperimentalnog modela novog strateškog bombardera.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SURDUKTOR

pre 1 godinu

Стоновници планете ЗЕМЉЕ су П Р ЕС Р Е Ћ Н И !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija