• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

24.10.2022

15:09

NEMA VIŠE PREPREKA, Riši Sunak biće novi premijer Velike Britanije!

Reuters

Vesti

NEMA VIŠE PREPREKA, Riši Sunak biće novi premijer Velike Britanije!

Podeli vest

Novi predsednik Konzervativne partije u Velikoj Britaniji je Riši Sunak, nakon što se Meni Mordaunt povukla iz trke, što mu automatski otvara put da postane novi premijer Velike Britanije

Sunak će na poziciji premijera Velike Britanije zameniti Liz Tras koja je prošle nedelje podnela ostavku posle 45 dana provedenih na čelu britanske Vlade.

Iako se očekivalo da će se i bivši premijer Boris Džonson uključiti u trku za predsednika Torijevaca, on se juče oglasio saopštenjem u kojem je naveo da se neće kandidovati.

Sunak je rođen 12. maja 1980. godine. Kancelar blagajne bio je u periodu od 2020. do 2022. godine, a prethodno je bio glavni sekretar trezora.

Rođen je u Sautemptonu od pandžabskih hinduističkih roditelja koji su migrirali u Britaniju iz istočne Afrike. Školovao se na Vančester koledžu, a nakon toga je studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Linkoln koledžu u Oksfordu, a kasnije je stekao zvanje mastera na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji kao Fulbrajtov stipendista.

Dok je studirao na Stanfordu, upoznao je svoju buduću suprugu Akšatu Murti, ćerku N. R. Narajane Murtija, indijskog biznismena milijardera koji je osnovao Infosis. Lista bogataša "The Sunday Times-a" vodi da su Sunak i njegova supruga "teški" više od 730 miliona funti.

Foto: Reuters

Riši Sunak u politiku je ušao kao veoma bogat čovek

Inače, veruje se da je Sunak, čak i pre nego što se oženio bio jedan od najbogatijih članova parlamenta.

Pre nego što je ušao u politiku gradio je karijeru u industriji investicionog bankarstva u američkoj firmi Goldman Saks. Nakon toga, počeo je da upravlja hedž fondovima i osnovao je kompaniju Theleme Partners 2010. godine. U julu 2019. godine, bivši kancelar Sajid Džavid imenovao ga je za glavnog sekretara Trezora, a on je formirao trast čija se imovina procenjuje na više miliona funti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đole

pre 1 godinu

Došlo vreme da robovi budu gazde i što je još bolje na njihovom pragu.... i u njihovoj kući....

Žalosno

pre 1 godinu

E moji Englezi, da ste više vodili računa o sebi a manje pravili haos po svetu, ovo vam se ne bi dogodillo.

sledeća vest

Vesti

Zbog popularnog tretmana, raste broj obolelih u Srbiji! Na svakih 30 sekundi neko umre od ove bolesti
Društvo

Zbog popularnog tretmana, raste broj obolelih u Srbiji! Na svakih 30 sekundi neko umre od ove bolesti

Hepatitis je podmukla bolest koja nema specifične simptome, može se detektovati u ranoj fazi samo testiranjem pa se preporučuje svakoj punoletnoj osobi da se makar jednom u životu testira na hepatitis B i C, istakla je prof. dr Ivana Milošević, infektolog, gastroenterohepatolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

28.07.2024

10:48

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami
HAOS

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami

Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, a uskoro će im se pridružiti i Merkur (5. avgust), tako da je pred nama konfuzan mesec u kojem lako možemo da se prevarimo u proceni. Mars je u Blizancima do 5. septembra, tako da ćemo biti svedoci brzih reakcija, ishitrenih poteza i učestalih rasprava. Retrogradni Merkur krenuće u Lavu i vratiće se u Devicu, tako da će imati negativno dejstvo na sve znakove, a naročito za Device, Ribe, Blizance i Strelčeve.

28.07.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija