• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

28.10.2022

11:35

ISTORIJSKA ODLUKA BRISELA! EU zvanično zabranjuje prodaju benzinaca i dizelaša, evo šta će ih zameniti i kada!

Reuters

Vesti

ISTORIJSKA ODLUKA BRISELA! EU zvanično zabranjuje prodaju benzinaca i dizelaša, evo šta će ih zameniti i kada!

Podeli vest

Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu koji predviđa zabranu prodaje novih vozila s motorom na unutrašnje sagorevanje od 2035. godine


Tim sporazumom predviđeno je da novi benzinski i dizel automobili i laka komercijalna vozila se više neće prodavati u EU od 2035. godine, kao i hibridna vozila, u korist 100 odsto električnih vozila.


Savet EU i Evropski parlament postigli su sinoć privremeni sporazum o revidiranim ciljevima smanjenja emisije ugljen-dioksida za nova putnička i laka komercijalna vozila.

Pregovarači EU postigli su sporazum sa državama članicama o prvobitnom predlogu Evropske komisije. Predlog datira od 2021 godine, a predviđa da se postigne mobilnost na putevima sa nultom emisijom štetnih gasova do 2035. godine.

Sporazum je deo napora EU ka mobilnosti sa nultom stopom emisija, što bi moglo da znači kraj za automobile sa SUS-motorima u Uniji. Odluka će biti revidirana za četiri godine. Zabrana prodaje je deo klimatskog paketa EU, kojim planira da smanji emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990, te da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

Pregovarači, Parlament i države članice, su morale da nađu i način da olakšaju tranziciju za sektor automobila. Automobilska industrija direktno ili indirektno zapošljava više od 13 miliona Evropljana, ili sedam odsto tržišta rada EU, prema Evropskom udruženju proizvođača.

Parlament je zatražio stvaranje takvog tranzicionog fonda, posebno da bi se popravio uticaj na zapošljavanje. Pod pritiskom nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, tekst se bavi mogućnošću zelenog svetla u budućnosti za alternativne tehnologije kao što su sintetička goriva (e-goriva) ili hibridni motori koji se mogu puniti ako to omogući postizanje cilja potpunog eliminisanja emisije štetnih gasova iz vozila.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 1 godinu

Licemerno, bahato i bezobrazno, tako se najkraće može opisati ovakva retorika EU elite. Uporno trabunjaju o nekakvoj "nultoj toleranciji" na emisiju SUS motora a iznad glava im svakog sekunda lete desetine HILJADA aviona koji spaljuju astronomske količine kerozina i ustvari su neuporedivo i višestruko veći zagađivači nego automobili. Dovoljno je samo otvoriti poznati web sajt Fligthradar24 i zapitati se koliko zagađenja svi ti avioni prave. Da li će se zaustaviti avio saobraćaj? Pa naravno da neće, sve je to samo žvaka za zatupljenu masu ispranih mozgova ...

sledeća vest

Vesti

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija