• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.10.2022

07:00

VELIKA BRITANIJA NAPALA RUSIJU?! Britanska vojska uveliko učestvuje u sukobima u Ukrajini!

Reuters

Vesti

VELIKA BRITANIJA NAPALA RUSIJU?! Britanska vojska uveliko učestvuje u sukobima u Ukrajini!

Podeli vest

Moskva optužila London da je obučio ukrajinske snage koje su izvele napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju, te da su britanski marinci sabotirali gasovode 'Severni tok' 1 i 2. Rusija se povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita i najavila žestok odgovor

Britanci su ušli u direktan rat protiv Rusije. Zvanična Moskva optužila je tu zemlju da je obučila ukrajinske snage koje su u subotu izvele napad dronom na Sevastopolj na Krimu, te da su Britanci učestvovali u planiranju i realizaciji sabotaže gasovoda "Severni tok" 1 i 2 krajem septembra u Baltičkom moru. Rusija se kao odgovor na to zasad povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, a Kremlj je najavio i preduzimanje drugih koraka, ne otkrivši više pojedinosti o tome.

Obuka u Ukrajini

Pripremu terorističkog napada na Krimu i obuku vojnog osoblja 73. ukrajinskog centra za specijalne pomorske operacije sprovodili su britanski stručnjaci u Očakovu
Kremlj

Teroristički napadi

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Velika Britanija direktno odgovorna za veliki ukrajinski napad dronovima na Crnomorsku flotu na Krimu. Udari su izvedeni sa devet bespilotnih letelica i sedam autonomnih pomorskih dronova, i to na ruske brodove koji su učestvovali u zaštiti koridora za izvoz ukrajinskih žitarica. Prilikom napada pričinjena je manja šteta na jednom ruskom brodu, minolovcu "Ivan Golubec", budući da je ruska vojska uspela da uništi većinu dronova.

- Pripremu tog terorističkog napada i obuku vojnog osoblja 73. ukrajinskog centra za specijalne pomorske operacije sprovodili su britanski stručnjaci u Očakovu, u regionu Nikolajeva u Ukrajini. Tokom odbijanja terorističkog napada na spoljnom sidrištu Sevastopolja, upotrebom brodskog naoružanja i pomorske avijacije Crnomorske flote uništena su četiri pomorska bespilotna aparata, dok su još tri uništena na unutrašnjem sidrištu - rekli su u ruskom ministarstvu.

Britanci: Rusi lažu

London je juče demantovao ruske tvrdnje da su pripadnici britanske mornarice digli u vazduh gasovode "Severni tok" 1 i 2, kao i učešće u napadu dronovima na Krimu, nazvavši to "lažima epskih razmera".

- Da bi umanjilo svoje pogubno rukovođenje nelegalnom agresijom na Ukrajinu, rusko ministarstvo odbrane pribegava plasiranju lažnih tvrdnji epskih razmera - rekli su u britanskom ministarstvu odbrane.

Osim toga, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra, kad su oštećeni gasovodi "Severni tok" 1 i 2.

- Ista jedinica Britanske kraljevske mornarice koja je obučavala Ukrajince za napad u Sevastopolju, izvela je teroristički napad na ruske gasovode u Baltiku - kazali su iz ruskog ministarstva.

Moskva nije objavila više detalja o tome kako je izveden napad na dva gasovoda, na kojem su pronađene četiri pukotine, ali je istakla da su ranije u septembru u blizini tog mesta održane vežbe NATO, sugerišući da su Britanci tada mogli da postave eksploziv na podvodne cevi.

Zelenski: Rusija veštački izaziva glad

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ruska suspenzija sporazuma o izvozu žitarica zahteva snažan međunarodni odgovor Ujedinjenih nacija i G20.

On je u video-obraćanju optužio Rusiju da pokušava da stvori veštačku glad u Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Aziji.

Ne garantuju bezbednost

Zbog tih napada i direktne umešanosti Londona Rusija je rešila da se povuče iz sporazuma sklopljenog krajem jula u Turskoj uz posredstvo UN, koji je obezbeđivao izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora.

- Nakon ukrajinskog terorističkog napada, koji su vodili britanski stručnjaci, izvedenog na ruske brodove učesnike humanitarnog koridora, Rusija više ne može da garantuje bezbednost civilnih teretnjaka za izvoz žita. Suspendujemo učešće u tom sporazumu na neodređeno vreme - rekli su u ministarstvu spoljnih poslova Rusije i dodali da Moskva povodom toga planira da sazove sastanak Saveta bezbednosti UN.

Borelj: Rusija da se vrati sporazumu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj apelovao je na Rusiju da se vrati sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine.

- Ruska odluka da suspenduje svoje učešće u Crnomorskom sporazumu dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu žitarica i đubriva izuzetno potrebnih za rešavanje globalne krize hrane izazvane ratom protiv Ukrajine - rekao je Borelj.

Pre toga, Rusija je kritikovala način na koji je žito izvoženo. Naime, sporazum je napravljen kako bi se ublažila kriza gladi i kako bi, na prvom mestu, najsiromašnije zemlje dobile hranu. Međutim, samo je tri odsto ukrajinskog žita stiglo da gladnih, dok je ostatak izvezen na Zapad.

Moskva je saopštila da je spremna da 500.000 tona žitarica pošalje siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, a da, s obzirom na dobru žetvu, može da nadoknadi i sav izvoz ukrajinskog žita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Anatolij

pre 1 godinu

Bracu nam prvo napala Ukrajina, a sad i Britanija. Dokle, bre, vise. Vreme je da se ide braniti Rusija. Svi srpski patrioti moraju stati u odbranu.

Saradžogla

pre 1 godinu

Баћушка заврне рукав и покаже сат и каже: - Имате сат времена да новце вратите са каматом? ПС.Тако сам ја рекао када су ми у Рипњу украли бициклу.Мој бицикло ми је враћен и још три!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija