• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2022

07:00

RAST POPULARNOSTI LEVICE U JUŽNOJ AMERICI! "Najbolji predsednik" opet na čelu Brazila!

Reuters

Vesti

RAST POPULARNOSTI LEVICE U JUŽNOJ AMERICI! "Najbolji predsednik" opet na čelu Brazila!

Podeli vest

Bivši lider Brazila Luiz Inasio Lula da Silva (77), tesno pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara sa 50,9 odsto glasova prema 49,1 procenat

Bivši predsednik Brazila, levičar Luiz Inasio Lula da Silva (77) ponovo će biti na čelu te južnoameričke zemlje. On je u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora odneo tesnu pobedu nad dosadašnjim liderom Žairom Bolsonarom.

Jedan Brazil

Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedna velika nacija
Lula da Silva

Polaganje oružja

Rezultati glasanja pokazuju da je 50,9 odsto građana podržalo Da Silvu, a 49,1 procenat Bolsonara. Tako će "najbolji predsednik na svetu", kako Da Silvu nazivaju u Brazilu, biti inaugurisan 23. januara naredne godine.

On je u govoru, nakon objavljenih rezultata izbora, rekao da će ujediniti podeljenu zemlju i obezbediti da Brazilci "polože oružje koje nikada nije trebalo da uzmu u ruke". Pozvao je i na međunarodnu saradnju kako bi se očuvale prašume Amazonije i globalna trgovina postala pravednija.

Napustio školu posle četiri godine

Da Silva je nadimak Lula dobio od svoga imena Luiz, koji je 1982. godine i zakonski dodao svome imenu.

Rođen je kao sedmo od osmoro dece siromašne radničke porodice iz savezne države Pernambuko. Naučio je da piše tek sa deset godina i napustio je školu posle četiri razreda. Počeo je da radi sa 12 godina kao čistač cipela i ulični prodavac. Promenio je više poslova i postao blizak levičarskom sindikalnom pokretu.

Godine 1975. postao je predsednik sindikata metalaca u okolini Sao Paula. Grupa intelektualaca i sindikalnih radnika, uključujući Lulu, 10. februara 1980. godine osnovala je Radničku partiju. To je bila levičarska stranka osnovana u uslovima vojne diktature. Lula je 1986. godine izabran za poslanika u Nacionalnom kongresu. Godine 1990. odlučio je da se više ne kandiduje za poslanika, već da radi na širenju partije i da se kandiduje na predsedničkim izborima, što je pokušao već 1989. godine. Pre uspeha na predsedničkim izborima 2002. godine, Lula je bio levičar koji je zagovarao drastičnu reformu brazilskog društva. Od dolaska na vlast njegov politički program je bio mnogo umereniji i pragmatičniji, što je razočaralo neke od njegovih saboraca.

- Vladaću nad 215 miliona Brazilaca, ali neće biti samo za one koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedna velika nacija - rekao je Lula.

Njemu su klicale i aplaudirale desetine hiljada pristalica okupljenih u Sao Paulu, od kojih su neke i plakale od sreće.

Lula je, naime, u predizbornoj kampanji obećao povratak državnom ekonomskom rastu i socijalnoj politici, koja je pomogla milionima da se izvuku iz siromaštva kad je prethodno bio predsednik u dva mandata od 2003. do 2010. godine. Samo u prvom mandatu smanjio je siromaštvo u zemlji za čak 27,7 odsto. Njegovi najvažniji ciljevi tada su bili iskorenjivanje gladi i finansijska pomoć za porodice koje školuju i vakcinišu svoju decu. Tako je njegova prethodna vladavina obeležena ekonomskim procvatom. Brazil je tada od 13. postao sedma najveća privreda sveta.

Građani su cenili i to što je funkciju predsednika napustio sa rekordnom popularnošću od čak 80 odsto.

Osuđen za korupciju

Kasnije je optužen za korupciju i osuđen na 12 godina robije. Međutim, pušten je na slobodu 2019, posle godinu i po dana provedenih u zatvoru, budući da je sud presudio da je predsedavajući sudija u njegovom slučaju bio pristrasan. To mu, očigledno, nije ugrozilo popularnost, te je uspeo ponovo da pobedi na izborima.

Međutim, gotovo svi analitičari su saglasni da će Luli biti teško da ponovi svoje ranije uspehe jer se politička i privredna situacija dramatično promenila. Osim toga, u vreme Žaira Bolsonara zemlja se duboko podelila. Ipak, uz pomoć levičara koji su došli na vlast u Kolumbiji i Čileu i generalno rasta popularnosti levice u Južnoj Americi, Da Slva ima šanse za uspeh.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17