• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail

03.11.2022

13:33

LAVINA JE KRENULA, TEŠKO ONIMA SA HIPOTEKOM, OVO SE NE PAMTI JOŠ OD "CRNE SREDE"! Banka Engleske donela šok meru, pre toga američki FED je povukao potez! KLIZI LI SVET U HAOS?!

AP PHOTO

Vesti

LAVINA JE KRENULA, TEŠKO ONIMA SA HIPOTEKOM, OVO SE NE PAMTI JOŠ OD "CRNE SREDE"! Banka Engleske donela šok meru, pre toga američki FED je povukao potez! KLIZI LI SVET U HAOS?!

Podeli vest

Banka Engleske potvrdila je danas najveće povećanje kamatne stopa u više od 30 godina - i najdužu recesiju od kada je počela evidencija!

Povećanje kamatne stope posebno će pogoditi sve one koji imaju hipotekarne kredite, jer će biti suočeni da povećanim troškovima, javlja britanski tabloid Dejli mejl.

Banka Engleske je povećala kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena na 3 procenta, čime je dodala stotine funti nefiksnim mesečnim otplatama hipoteka u zemlji. Kamatne stope sada su najviše od globalne finansijske krize 2008. nakon odluke 7 prema 2 Komiteta za monetarnu politiku (MPC).

Povećanje, koje je usledilo nakon sličnog saopštenja Federalnih rezervi SAD sinoć, najveće je dnevno povećanje još od Crne srede 1992. godine i najveće pojedinačno povećanje od 1989. godine.

Centralni bankari žele da se izbore sa "pobeglom" inflacijom  koja pogađa britanska domaćinstva. Više od 1,5 miliona domaćinstava koja imaju hipoteke osetiće bol istog trenutka kada poraste osnovna stopa, ocenjuje tabloid Dejli mejl.

Zajmoprimcima sa standardnom promenljivom hipotekom od 200.000 funti otplata bi mogla skoči za više od 1.000 funti godišnje sa podizanjem stope na 3 procenta.

Ovaj potez usledio je pošto je centralna banka predvidela dvogodišnju recesiju za Veliku Britaniju - najdužu otkako su počeli da Beleže 1920-ih, a koja se proteže daleko od prethodne prognoze od 15 meseci.

Ovom potezu na Ostvu pethodila je jučerašnja odluka o novom rastu referentne kamatne stope Federalnih rezervi SAD koja će sada izazvati usklađivanje kamata u Evropi. FED je referentnu kamatnu stopu podigao za 75 baznih poena, pa je dostigla 3,75- 4,0 procenta, što će se preliti i ka kreditno zaduženoj privredi i građanima ne samo u SAD, već i u Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 1 godinu

Ma nema veze , kamata gore dole , više gore ( stalno ) , odrešite kesu Zelenski " zna " šta će sa vašim parama . Ponašate se kao onaj što je kuvao mleko , ono kipi a on će : Daj bože više . Vi i kauboi ste zamislili i isplanirali da urnišete EU , Rusiju i prisvoite Ukrainu , ali cvrc , kola na nizbrdici a ručna samo što ne otkaže .Da ne spominjem sada Kinu , to ste mislili nakon ovih akcija .Menjaj te se , samo se magarac nikada ne menja .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija