• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir.rs

03.11.2022

19:28

IMA LI PUTIN GLOGOV KOLAC ZA AMERIČKE VAMPIRE? Pentagon Ukrajini šalje ekspresnu isporuku oružja koje će čuvati nebo

Reuters/AP

Vesti

IMA LI PUTIN GLOGOV KOLAC ZA AMERIČKE VAMPIRE? Pentagon Ukrajini šalje ekspresnu isporuku oružja koje će čuvati nebo

Podeli vest

U pitanju je sistem koji ima laserski navođene projektile za uništavanje bespilotnih letelica i koji se može postaviti na bilo koji civilni kamion.

Pentagon će ubrzati isporuku takozvanih sistema VAMPIR, poznatih i kao ubice dronova, potvrdio je Pet Rajder, pres-sekretar američkog ministarstva odbrane!

Pošiljka ovog savremenog naoružanja Ukrajini biće ubrzana nakon što je Rusija poslednjih nedelja intenzivirala napade iranskim dronovima-kamikazama, na koje Ukrajina nema pravi odgovor.

Milijarde u oružju

Kako prenosi portal Raša tudej, VAMPIR je akronim od Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment, a radi se o sistemu koji ima laserski navođene projektile i čija je prednost u tome što se može postaviti na bilo koji civilni kamion. Njegova cena je oko 27.500 dolara po jedinici.

Foto: Reuters

Dron

- U narednih nekoliko meseci vlada će doneti odluku o slanju ovih sistema Ukrajini. Dostava protivvazdušnih sistema ostaje prioritet - rekao je Rajder. Ubice dronova Ukrajini će biti isporučene u okviru pošiljke naoružanja i opreme vredne tri milijarde dolara. Američki predsednik Džozef Bajden je još u avgustu doneo odluku o ovoj tranši pomoći za Kijev.

Podsećamo, Biznis insajder je letos pisao da u kompaniji "L3 Haris", koja proizvodi ovaj sistem, čekaju na naredbu iz Vašingtona da se krene u proizvodnju.

Kompaniji je potrebno nekoliko meseci za proizvodnju, ali za sada nije poznato koliko će tačno ovih sistema biti isporučeno Ukrajini. Pentagon je na početku sukoba Ukrajini dostavljao lake prenosne raketne sisteme tipa "stinger" i "džavelin", koji su namenjeni za uništavanje ciljeva u vazduhu i oklopnih vozila.

Nova taktika

Ruska promena taktike, tj. upotreba dronova-kamikaza za uništavanje infrastrukturnih objekata primorala je i vlasti u Kijevu da od saveznika traže pomoć u vidu novih vrsta naoružanja. Iz Pentagona najavljuju da će Ukrajini uskoro isporučiti i sistem NASMAS, koji je namenjen uništavanju većih ciljeva u vazduhu i koji bi trebalo da osigura ukrajinske gradove od ruskog bombardovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasitelj

pre 1 godinu

Dok američki kauboji proizvedu te nazovi vampire, Rusi će već ući sa glogovim kolcem u Kijev.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija