• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.11.2022

08:55

(VIDEO) OVO SU RUSI?! Misteriozna pojava iznad Švedske, zatečeni i naučnici! 3. novembra podmornica Generalisimus Suvorov bila je u Barencovom moru...

Vesti

(VIDEO) OVO SU RUSI?! Misteriozna pojava iznad Švedske, zatečeni i naučnici! 3. novembra podmornica Generalisimus Suvorov bila je u Barencovom moru...

Podeli vest

Misteriozna plava pojava kod aurore borealis na nebu iznad Švedske zbunila je i stručnjake

To nije bila obična aurora borealis, imala je čudnu plavu liniju kakva nije viđena kod pojave ovog prirodnog fenomena.

- Nije izgledala kao aurora kakve sam viđao - rekao je direktor kompanije specijalizovane za aurore. Aurora s plavom trakom u pozadini snimljena je u četvrtak tokom geomagnetske oluje.

Toshi Nišimura, ugledni svemirski fizičar bio je zatečen nakon što je pogledao video.

- Ako je ovo aurora, onda izgleda jako čudno. Teško je ovo objasniti, jedan luk aurore ne bi trebalo da preseca drugi, a da ga ne poremeti. Ovo ne može da se objasniti sa stajališta fizike i sve što znamo o aurori - rekao je Nišimura.

Jedno od mogućih objašnjenja ima veze s Rusima koji od prošlog meseca u Barencovom moru imaju vežbe. Ispaljuju rakete s brodova i podmornica, a plavi trag mogao je da nastane od jedne takve rakete.

 

 

Spaceweather.com navodi da je 3. novembra ruska nuklearna podmornica Generalisimus Suvorov testirala i ispalila balistički projektil. Isti dan iz Švedske i Norveške videla se aurora s plavom trakom u pozadini. 

Auroru, tj. polarno svetlo, na severu zovu aurora borealist (prema rimskoj boginji svitanja Aurori i grčkom bogu Boreju), a na jugu aurora australis. Nastaje nakon interakcije sunčevih talasa sa Zemljinim magnetskim poljem. Uglavnom je žutozelene, retko crvene boje. Aurora s plavim detaljima sada je misterija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 1 godinu

Ma kako da ne, sada su Rusi krivi i što se Zemlja okreće oko Sunca i što se na Suncu dešavaju solarne erupcije ... Anglosaksonski zapad je načisto poludeo u svojoj histeriji i mržnji Rusije. Obiće im se to o glavu mnogo žešće nego što misle.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija