• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/strana.news

05.11.2022

11:56

"HERSON U ZAMENU ZA MIR?" Šta se krije iza glasina o pregovorima SAD i Rusije o Ukrajini, da li je tu odgovor na pitanje zašto "Rusi čas odlaze, čas ne odlaze" iz ključnog grada na jugu...

Reuters

Vesti

"HERSON U ZAMENU ZA MIR?" Šta se krije iza glasina o pregovorima SAD i Rusije o Ukrajini, da li je tu odgovor na pitanje zašto "Rusi čas odlaze, čas ne odlaze" iz ključnog grada na jugu...

Podeli vest

Ako bi to bilo istina, fiksirala bi se nova linija razgraničenja duž Dnjepra i dalje duž linije fronta, odnosno Rusiji bi ostao kopneni koridor do Krima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pomenuo je u obraćanju u petak uveče da Rusija razgovara sa drugim zemljama o spremnosti za pregovore, piše ukrajinska Strana.

Portal navodi da su se nedavno pojavile glasine da SAD i Rusija pregovaraju o primirju u Ukrajini u zamenu za povlačenje ruskih trupa sa desne obale Dnjepra. Zvaničnih potvrda da su takvi pregovori u toku uopšte nema, ali spekulacije su sve češće ovh dana.

Ako bi to bilo istina, fiksirala bi se nova linija razgraničenja duž Dnjepra i dalje duž linije fronta, odnosno Rusiji bi ostao kopneni koridor do Krima. 

Sa tim je, prema trenutnim glasinama, povezana i čudna situacija sa Hersonom, gde Ruska Federacija "čas odlazi, čas ne odlazi". 

Ukrajinsko rukovodstvo je u nekoliko navrata jasno stavilo do znanja da dogovor prema kome Rusija zadržava većinu teritorija zaplenjenih posle 24. februara, ne zadovoljava ni Ukrajinu, niti Sjedinjene Države.

Oglasio se i pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan koji je, kako se spekuliše, takođe indirektno govorio o ovoj mogućnosti, rekavši da su za Ameriku uslovi Ruske Federacije neprihvatljivi:

„Sjedinjene Države odbijaju da pregovaraju sa Ruskom Federacijom o uslovima pod kojima će zadržati okupirane delove. Ukrajine. Sami uslovi pod kojima su Rusi u principu spremni da vode dijalog su neprihvatljivi, jer svi razgovori treba da počnu potpunom deokupacijom Ukrajine“.

Zelenski je takođe rekao da bi jedini uslov za mir mogao biti obnavljanje Ukrajine u granicama iz 1991. godine. To je njegov čvrst stav, bar u ovoj fazi rata.

Podsetimo, Američki institut za proučavanje rata, juče je, analizirajući verovatnoću povlačenja Ruske Federacije iz Hersona i cele desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti, naveo da Rusi verovatno samo stvaraju uslove za urbane bitke. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Mir će nastati sam po sebi kad ukrajinski nacisti i fašisti budu uništeni! Kad prestane da postoji ta veštačka tvorevina, ukrajina!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17