• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria.ru

05.11.2022

18:49

SAD I RUSIJA BI MOGLE DIREKTNO DA UĐU U SUKOB?! Ozbiljne varnice na dalekom Severu, Rusi traže da im se vrati Aljaska

Printskrin

Vesti

SAD I RUSIJA BI MOGLE DIREKTNO DA UĐU U SUKOB?! Ozbiljne varnice na dalekom Severu, Rusi traže da im se vrati Aljaska

Podeli vest

Ostrvo Vrangel je ruska teritorija koje se SAD neće odreći ni pod kojim okolnostima, rekao je zamenik Državne dume Fedot Tumusov u intervjuu za Gazeta.ru, komentarišući članak u Vol Strit DŽornalu (WSJ) koji je ostrvo nazvao "američkom".

- Ostrvo Vrangel je ruska zemlja. I mi se nećemo odreći ni pedalj naše rodne zemlje. Štaviše, u našem Ustavu je po poslednjim izmenama izričito zapisano da ne treba da se odreknemo ni jednog kvadratnog metra zemlje. To će biti državni zločin. Ne može, rekao je Tumusov.

Poslanik je napomenuo i da bi bilo pošteno da SAD vrate Aljasku Rusiji.

- Ne znam od kako Amerikanci dolaze na takve misli, to su njihovi problemi. Ali ne treba nikome da damo ni pedalj zemlje. Ali Aljaska je naša, neka je vrate. Znam sigurno da je Aljaska ruska zemlja. Oni, po mom mišljenju, nisu ni platili ruskom caru i prekršili kupoprodajni ugovor. Zato je neophodno da se Aljaska vrati, bilo bi poštenije - zaključio je on.

Ranije je kolumnista Tomas Dens u članku za Vol Strit DŽornal rekao da ostrvo Vrangel navodno pripada Sjedinjenim Državama, a Rusija „drži“ ovu teritoriju od 1924. godine. Prema posmatraču, na ostrvu se navodno nalazi vojna baza koja ugrožava suverenitet SAD.

Ostrvo Vrangel je dobilo ime po ruskom moreplovcu i državniku Ferdinandu Petroviču Vrangelu iz 19. veka. Godine 1924. tamo je stigla sovjetska topovnjača „Crveni oktobar“, koja je podigla crvenu zastavu nad ostrvom. Godine 1926. na ostrvu je osnovano prvo sovjetsko naselje, a suverenitet nad ovom teritorijom je osiguran rezolucijom vlade SSSR-a.

Sada je ostrvo Vrangel deo istoimenog rezervata i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JEZIVA SUDBINA OČEKUJE PLANETU 2023. GODINE! EU se raspada ako rat u Ukrajini ne prestane, HLADAN TUŠ stiže već 5. decembra
Planeta

JEZIVA SUDBINA OČEKUJE PLANETU 2023. GODINE! EU se raspada ako rat u Ukrajini ne prestane, HLADAN TUŠ stiže već 5. decembra

Ministri spoljnjih poslova grupe G7 (SAD, Nemačka, Italija, Francuska, Velika Britanija, Kanada, Japan) su na sastanku u nemačkom gradu Minster, a zli glasovi kažu da je u tom gradu započeo poredak u kojem države imaju centralnu ulogu jer je tu dogovaran Vestfalski mir potpisan 1648. godine, pa da bi taj grad mogao sada da bude i tačka s koje je počeo i raspad tog poretka i ulaska sveta u haos.

04.11.2022

19:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija