• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.11.2022

22:31

SAD ODUSTAJU OD UKRAJINE?! PONOVO PALE BLISKI ISTOK, TO IM JE PRIORITET! Vašington po svaku cenu želi da sruši osovimu Moskva - Peking - Teheran! SAMO, I TU SE PITA PUTIN!

Fotoilustracija/AP/Reuters

Vesti

SAD ODUSTAJU OD UKRAJINE?! PONOVO PALE BLISKI ISTOK, TO IM JE PRIORITET! Vašington po svaku cenu želi da sruši osovimu Moskva - Peking - Teheran! SAMO, I TU SE PITA PUTIN!

Podeli vest

SAD pokušavaju da sabotiraju spuštanje tenzija u Persijskom zalivu i na Bliskom istoku, jer u poslednje vreme iza scene dolazi do otopljavanja odnosa između Saudijske Arabije i Irana. To je nešto što Amerika, pa i Izrael, žele po svaku cenu da spreče i zato im je Iran sada u fokusu, ocenjuje politikolog Aleksandar Pavić

Komentarišući vest da su SAD poslale borbene avione iz Persijskog zaliva prema Iranu, kao odgovor na obaveštajne izveštaje u kojima se navodi da Teheran planira napad na Saudijsku Arabiju, Pavić kaže da Iran nema nikakvog interesa da odnosi sa Saudijcima eskaliraju.

SAD sabotiraju otopljavanje odnosa

- Iran je demantovao ovu podmetačinu, odnosno te navode da planira da napadne Saudijsku Arabiju. Sa druge strane ni Saudijska Arabija nema interesa da zaoštrava odnose sa Iranom, ali može da se desi da je neko iz saudijskog establišmenta, ko ima čvrste, višedecenijske veze sa Amerikom, u dogovoru sa Vašingtonom pustio tu „buvu". Mislim da Iranu treba verovati da nema takve planove jer ta zemlja polako izlazi iz dugogodišnje izolacije i u fazi je sklapanja velikih gasnih i naftnih aranžmana sa Kinom i Rusijom. Takođe, Iran je jedna vrlo bitna tačka u evroazijskom povezivanju koje vode Rusija i Kina i zbog toga je, između ostalog, trn u oku Amerikancima - ukazuje Pavić.

Sa druge strane, dodaje politikolog, Saudijska Arabija polako izlazi iz „anakondinog zagrljaja" Vašingtona, pa će Sjedinjene Države sve učiniti kako bi onemogućili neko zbližavanje ili bar otopljavanje odnosa između Iranaca i Saudijaca:

- Saudijska Arabija pokazuje interesovanje da se priključi BRIKS-u i već je u partnerskim odnosima sa Šangajskom organizacijom za saradnju, što su stvari koje su za Vašington smrtna opasnost. Zato se sve ovo dešava i sve ovo dolazi iz vašingtonske kuhinje, iz kuhinje američke „duboke" države".

Obuzdavanje Irana

U osvrtu na izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je na nedavnom političkom skupu izrazio solidarnost sa demonstrantima u Iranu i poručio im da ne brinu jer će „osloboditi Iran", Pavić kaže da nema sumnje da su Amerika i Velika Britanija umešani u proteste koji bukte u Iranu.

- Sve što se dešava je u funkciji obuzdavanja Irana jer se Amerikanci nikada nisu pomirili sa promenom vlasti 1979. godine, sa iranskom revolucijom i gubitkom svog čoveka u toj zemlji, šaha Reze Pahlavija. Naime, Iran je ključno mesto u Evroaziji, velika sila u Persijskom zalivu koja nije pod kontrolom Amerikanaca, a Rusija i Kina bez Irana ne mogu da sprovedu u delo svoju zamisao o integraciji evro-azijskog prostora - objašnjava Pavić.

Iran je, dodaje Pavić, jako bogat naftom i gasom, a Amerikanci nikada nisu prežalili što su izgubili kontrolu nad ogromnim resursima kojima Iran raspolaže.

- Takođe, trougao Iran-Rusija-Kina je nešto što bi bilo garant uspešnih evroazijskih integracija koje nisu po volji Vašingtona, jer bi to bio smrtni udarac anglo-američkoj dominaciji i snovima o povratku jednopolarnog sveta. Sve su to razlozi zašto je Iran pod sankcijama toliko dugo. Čak je i sporazum o nuklearnom programu, iz koga su Amerikanci jednostrano istupili, bio metod obuzdavanja Irana - napominje Pavić.

Međutim, primećuje politikolog, Iran je naučio da živi pod američkim sankcijama, pa ga ni ove poslednje, uvedene zbog navodne isporuke bespilotnih letelica Rusiji, neće mnogo pogoditi.

- Iranu Zapad više ne treba i on to i pokazuje sklapanjem izuzetno vrednih sporazuma sa Kinom i Rusijom. Naravno da bi bilo bolje da sankcija nema jer bi iranska nafta i gas mogli da idu i prema Zapadu, ali svet je dovoljno veliki da Iran sasvim dovoljno može da se razvija i bez Zapada. Međutim, Zapadu smeta svako ko može da se razvija mimo njegove kontrole i zato uvodi sankcije. Isti je, dakle, princip kada je reč o sankcijama protiv Irana, Kine, Rusije, Venecuele, Kube, Severne Koreje ili Srbije. Svakome ko zasmeta Zapadu uvode se sankcije i to pod izgovorima u koje odavno više niko ne veruje - zaključuje Aleksandar Pavić za Sputnjik.

Volstrit Džurnal je objavio da je Rijad izvestio Vašington da bi uskoro mogli da se dogode iranski raketni i bespilotni udari na ciljeve unutar saudijske teritorije. Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje da planira da napadne Saudijsku Arabiju kao „neosnovane optužbe", smišljene „da bi se stvorila negativna atmosfera protiv Irana i uništili trenutni pozitivni trendovi sa zemljama regiona".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Posle ubistva Kenedija Amerika je obična jevrejska kolonija potpuno u funkciji Izraela I jevreja a masoni su tajna globalna jevrejska špijunske vojska SVI Američki predsednici su jmasoni jevrejski batleri sistem funkcioniše tako što su palestinski terorizam al kaidu isis oformili jevrei mosad napadaju Ameriku Rusiju Evropu pa tako tu silu usmeravaju na najveće jevrejske neprijatelje arape muslimane hrišćane...! Organizovani prevrata masoni su doveli jevreina zelenskog da bi organizovali napad na Rusiju pri čemu su Amerika i Evropa tu samo jevrejske gorile! Albaniju kao državu I naciju 1912e oformili su jevrei iz Beča II Budimpeste i napali Srbiju celo vreme su im oni jevrdi komandanti Hitler Tito Broz Tito2 Soris Rotšild Koh Kušner Abramovič Gejts Zakenberg Olbrajt Teodir Meron...!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija