• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic.rs

08.11.2022

14:41

ZAŠTO SU DEMOKRATE MAGARCI, A REPUBLIKANCI SLONOVI? Sve je počelo davne 1870. godine, postoji razlog, jedan čovek je sve osmislio

wikipedia

Vesti

ZAŠTO SU DEMOKRATE MAGARCI, A REPUBLIKANCI SLONOVI? Sve je počelo davne 1870. godine, postoji razlog, jedan čovek je sve osmislio

Podeli vest

Tokom svakih američkih izbora gledamo najrazličitije karikature i ilustracije slona i magarca, koje simbolizuju političko rivalstvo Republikanske i Demokratske partije u SAD. Znate li zbog čega su baš ove dve životinje odabrane kao simboli dve najjače partije?

Za sve je kriv politički karikaturista Tomas Nast. U drugoj polovini 19. veka političke karikature bile su veoma popularne u Sjedinjenim Državama. Novinskih fotografija još nije bilo, pa su se urednici oslanjali na crteže političara, koji često nisu bili nimalo povoljni.

Novinarstvo je u tom periodu bilo veoma stranački obojeno, zbog čega su mnoge karikature bile veoma surove, prikazujući političke protivnike kao prasce, tvorove, lisce, vukove i sve moguće druge životinje sa nezgodnim osobinama.

Iako je lik magarca upotrebljen još 1828. godine, kada su politički protivnici nadenuli taj nadimak prekom predsedniku SAD Endrjuu Džeksonu zbog njegove navodne tvrdoglavosti, karikaturista Tomas Nast je prvi vezao taj lik direktno za Demokratsku stranku.

Foto: Pixabay

Magarac simbolizuje demokrate

 

Bilo je to 1870. u nedeljniku "Harper’s Weekly", gde je Nast objavio crtež magarca kako rita mrtvog lava, koji je simbolizovao tada preminulog Edvina Stentona, Linkolnovog Sekretara za ratno stanje. Nast je želeo da magarac simbolizuje protivnike rata, sa čijim gledištima se nije slagao, ali javnost je magarca povezala sa Demokratskom strankom i - tako je ostalo do danas.

Što se tiče slona kao simbola Republikanske stranke, zanimljivo da je i tome kumovao upravo Tomas Nast. Iako je slon i ranije povezivan sa republikancima, Nast je 1874. opet u nedeljniku "Harper’s Weekly", objavio karikaturu sa crtežom slona na kome je pisalo ”republikanski glasovi“. Slon je stajao na rubu rupe sa inflacijom, haosom, dugovima i drugim državnim nedaćama.

Foto: Pixabay

Slon simbolizuje republikance

Tokom narednih godina, demokrate i republikanci sve češće su koristili magarca i slona kao simbole dve stranke, ističući one osobine koje su im više odgovarale. Republikanci smatraju magarca tvrdoglavim, priglupim i smešnim, dok demokrate tvrde da je magarac skromna, inteligentna i hrabra domaća životinja koju je lako zavoleti.

S druge strane, demokrate smatraju slona tromom, glupom i pompeznom životinjom, dok je republikanci smatraju dostojanstvenom, snažnom i pametnom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija