• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.11.2022

17:01

ŠTA ZNAČE SIMBOLI AMERIČKIH PARTIJA? "PLAVE" demokrate strahuju od "CRVENOG TALASA" republikanaca, jedan ISTORIJSKI DOGAĐAJ je zauvek "ofarbao" ove dve stranke!

Vesti

ŠTA ZNAČE SIMBOLI AMERIČKIH PARTIJA? "PLAVE" demokrate strahuju od "CRVENOG TALASA" republikanaca, jedan ISTORIJSKI DOGAĐAJ je zauvek "ofarbao" ove dve stranke!

Podeli vest

Na bilo kojoj izbornoj mapi šema boja je jasna, crvena je za republikance, plava za demokrate

Odakle je došao ovaj univerzalni sporazum o bojama stranaka?

Iako su crvena i plava često korišćene za obeležavanje suprotstavljenih strana u američkoj političkoj istoriji, tek od izbora 2000. crvena i plava su zvanično dodeljena političkim partijama. Te godine je Nju Jork Tajms po prvi put objavo izborne mape u ovim bojama.

„Na engleskom se crvena boja kaže "red" a reč republikanci počinje slovom "r", to je bila logična asocijacija", rekao je stariji grafički urednik Arči Ce

Političke stranke su sada prihvatile boje koje su im dodeljene, a demokrate pozivaju građane da „glasaju za plavo!“ dok pristalice Donalda Trampa nose crvene kape na kojima piše „Učinimo Ameriku ponovo velikom“. Ali lako je moglo da krene drugim putem. Prve šarene izborne mape na televiziji emitovane su 1976. godine, ali nije bilo dogovora među TV mrežama u pogledu boja koje su korišćene za stranke.

Ako se vratimo dalje u prošlost, crvena i plava su bile uobičajene opcije za razlikovanje političkih partija ili dve strane nekog pitanja. Na primer, kasnih 1800-ih i ranih 1900-ih, šefovi političkih partija u Južnom Teksasu označavali su glasačke listiće crvenom i plavom bojom za republikance i demokrate kako bi „pomogli“ nepismenim biračima ili biračima koji ne govore engleski na biralištima.

Republikanci su često bili crveni u ovom sistemu, iako su se boje razlikovale od okruga do okruga. Mape koje prikazuju partijsku pripadnost crvenom i plavom datiraju najmanje iz 1883. godine, iako je crvena tada često predstavljala demokrate, a plava republikance.

Dugi, teški izbori između Džordža Buša i Ala Gora 2000. učvrstili su crvene i plave oznake za republikance i demokrate. Glavne novinske mreže su se „udružile“ kako bi održale doslednost boja, zbog čega je izveštavanje o spornim brojevima elektorskih koledža na Floridi bilo manje zbunjujući zadatak. Trebale su nedelje da se raspišu izbori, a do tada su asocijacije boja bile postavljene.

Korišćenje plave za levičarsku stranku i crvene za desničarsku stranku je stvar koja je jedinstvena za Sjedinjene Države, zato što u većini zemalja crvena boja se povezuje sa političkim partijama na levici, a plava sa konzervativnim strankama. Na primer, Konzervativna partija u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi plavu, dok je Laburistička partija simbolizovana crvenom zastavom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija