• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Aldžazira/F. S.

08.11.2022

19:40

(VIDEO) U HERSON STIGAO BATALJON 'SOMALIJA'! ZADATAK: SPREČITI DA GRAD POSTANE DRUGI STALJINGRAD! Sprema se bitka koja će odlučiti rat?!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) U HERSON STIGAO BATALJON 'SOMALIJA'! ZADATAK: SPREČITI DA GRAD POSTANE DRUGI STALJINGRAD! Sprema se bitka koja će odlučiti rat?!

Podeli vest

Neizvesnost u Hersonu raste iz sata u sat dok traju pripreme za predstojeću bitku oko grada. Ukrajinske snage pojačavaju granatiranje, a evakuacija civila sa područja na desnoj obali reke Dnjepar se nastavlja. Postoje naznake da će ovo biti odlučujuća i najžešća bitka otkako je rusko-ukrajinski rat izbio 24. februara

U kontekstu predviđanja da će strateški grad postati drugi Staljingrad (koji je svedočio najvažnijim bitkama tokom Drugog svetskog rata), ime "Somalijski bataljon" ponovno se pojavio u ruskim i stranim medijima, nakon što su pripadnici ove jedinice likvidirali i zarobili veliki broj boraca iz Francuske, Belgije i Poljske u sklopu vojne operacije, za koju nije precizirano na kojem se području odvijala. Ruski ratni dopisnici govore kako postoji mogućnost da je reč o regiji Harkov, gde se nalaze poljski i drugi strani borci.

Uspostava bataljona

Prema ruskim medijima, uloga ovog bataljona znakovitog imena istakla se tokom nedavnog napredovanja u regiji Majorsk i u pravcu Pervomajski, a odgovorna je za izvođenje napada uz upotrebu dronova, koje su ovi mediji opisali kao efikasne.

Ukazujući na to, Denis Pušilin, koji se vodi kao "vršitelj dužnosti predsednika Republike Donjeck", teritorije koju je Rusija nedavno pripojila sebi, sastao se 31. oktobra s jednim brojem vojnika ovog bataljona. Tom prilikom im je uručio medalje i nagrade, naglasivši da je bataljon, još od prvih dana sukoba s Ukrajinom, bio na najvažnijim frontovima.

"Bataljon Somalija" ili bataljon "somalijskih boraca", kako ga ponekad nazivaju, zaseban je borbeni korpus, iako se smatra delom oružanih snaga "Republike Donjeck", kako je naziva Moskva.

Bataljon je bio uključen u oružani sukob u istočnoj Ukrajini gotovo od samog početka, posebno u bitkama kod Slavjanska i Ilovajska, te u dugoj opsadi i vraćanju kontrole nad aerodromom Donjeck tokom žestokih borbi u septembru i oktobru 2014. godine. Na čelu bataljona se nalazio Mihail Tolstih, poznat kao Givi, sve do pogibije 8. februara 2017.

Iako su zastupnici u ruskoj Dumi tada optuživali ukrajinske obaveštajne službe da stoje iza njegova ubistva, ruski list Novaya Gazeta objavio je u to vreme intervju s ruskim dobrovoljcem, koji se predstavljao kao borac bataljona Somalija. Prema njegovim rečima, on i trojica drugih boraca iz bataljona bili su među organizatorima napada u kojem je poginuo Tolsth. Napad je izveden kao osveta za napuštanje svojih kolega tokom bitke koja je izbila u blizini regije Avdiivka krajem januara 2017.

Dve godine pre toga, u februaru 2015. godine, Tolstih je stavljen na listu osoba koje podležu sankcijama Evropske unije. U junu 2016. ukrajinsko vojno tužilaštvo optužilo je Tolstiha za "ratne zločine, uspostavu i vođenje terorističke organizacije, zlostavljanje ratnih zarobljenika, protivzakonito zatvaranje i otmicu".

Prema ruskim izvorima, bataljon "Somalija" broji oko 350 pripadnika, a njihov broj se ponekad penje i na 420 boraca.

Velike nade

Naziv bataljona je, zapravo, simboličan i nema nikakve veze s Republikom Somalijom ili događajima koji se u njoj odvijaju. Arsen Pavlov, komandant proruskih snaga iz Donjecka, koji je ubijen u oktobru 2016. i dobio je nadimak "Motorola" jer je bio zadužen za komunikacije vojske, izmislio je ovo ime za bataljon. 

Smatrao je da postoji sličnosti između boraca bataljona i somalijskih gusara u smislu nedostatka stabilnih zaliha hrane, pored toga da su u to vreme nosili ishabanu odeću umesto vojnih uniformi. Takođe smatrao je da su zbog oružja koje su imali nalikovali na prave gusare.

Istraživač u oblasti oružanih sukoba Nikolai Asafov objašnjava da je bataljon "Somalija" u različitim fazama pokazao da je među najspremnijim jedinicama za borbu na svim frontovima u Donjecku, Slavjansku, Kramatorsku, Azovu i drugim. Takođe, za njegovo ponovno pojavljivanje "zaslužno je profesionalno upravljanje borbenim operacijama u Pervomaiskyju i na frontu Avdiivka, odakle se konkretno bombarduju područja unutar Donjecka".

Prema njegovim rečima, to je povezano i s pripremama za bitku za Herson, posebno nakon što su ukrajinske oružane snage intenzivirale bombardovanje regije i pokazale spremnost da je napadnu, zbog čega se polažu velike nade u bataljon "Somalija", pre svega zbog borbenog iskustva koje ima u ofanzivnim operacijama, upadima,  podršci, izviđanju i dopremanju zaliha.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marijan

pre 1 godinu

Za zarobljene "placenike" iz Belgije, Francuske i Poljske smo samo culi da su zarobljeni, ali nikakav dokaz nismo videli, ni da su razmenjeni , ni da su zarobljeni ( to bi bio fantastican propagandni udarac za zapad da su ih pokazali, ali nisu jer ih i nema, osim onih par engleza i hrvat sto su ih sudili) , tako da ta prica moze da se stavi u kontekst "pravljenja prljave bombe", "americkih bioloski laabaratorija", "sipanja kovida dronovima iz vazduha" i slicnim izmisljotinama.... uostalom, i ukrajinci su na isti "nacin" tako "zarobili" ogroman broj "placenika" iz Kine, Avganistana, Sirije, Severne Koreje, Irana, Iraka i Mongolije, koji su ratovali za rusku vojsku (lako se pisu lazi i gluposti, a tesko se pokazuju dokazi....)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija