• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

13.11.2022

21:59

UKRAJINCI POTISKUJU RUSE, KRENULI SU NA LUGANSK, RUSI ŽESTOKO UZVRAĆAJU, brutalan rat na svim pravcima, američka letelica iznad Krima (FOTO/VIDEO)

Reuters/AP

Vesti

UKRAJINCI POTISKUJU RUSE, KRENULI SU NA LUGANSK, RUSI ŽESTOKO UZVRAĆAJU, brutalan rat na svim pravcima, američka letelica iznad Krima (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 263. dan

Ukrajinske oružane snage pokušale da granatiraju Lugansk (FOTO)

 

 

Bivši predstavnik LNR u Moskvi Rodion Mirošnik rekao je da je sistem PVO dejstvovao sa zapadne strane Luganska.
Ministarstvo odbrane Rusije poručuje da su u akcijama oružanih snaga te zemlje kod Harkova poginulo 160 ukrajinskih vojnika. 

Ukrajinci potiskuju Ruse: Stigli na korak od strateški važnog grada

Ukrajinski guverner delimično zauzete Luganske oblasti Serhij Hajdaj saopštio je da je ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad selom Makijevka. To selo se nalazi na manje od 40 kilometara od strateški važnog grada Svatova u Lugansku.
Podsetimo, Lugansk je region koji je najvećim delom pod kontrolom ruskih snaga. U septembru je, podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin proglasio Lugansk i još tri ukrajinske oblasti (Donjeck, Zaporožje i Herson) u sastav Rusije.

Aktivnost američke strateške letelice uz obalu Krima (FOTO)

 

 

Uz obalu Ęrima ponovo je zabeležena aktivnost američke strateške izviđačke bespilotne letelice RĘ-4B Global Havk.
 
Uništena baza u Golopristanskom okrugu Hersonske oblasti (VIDEO)

 

 

Ruska artiljerija uništila je bazu diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u Golopristanskom okrugu Hersonske oblasti.
Na lokalitetu DRG-a pronađen je veliki broj sredstava za uništavanje, vatreno i malokalibarsko oružje, razne vrste bacača granata.
 
Rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)

Uništavanje raketa "Točka-U" od strane posade "Pancir-S1" (VIDEO)
20.01 - PVO „Pancir" je opremljen termovizirom, tako da njegova posada može da vidi da li je eksplozivno punjenje sa udarnim elementima pričvršćeno za plastični trup rakete ili ne.

Uništena grupa diverzanata

Prema potvrđenim informacijama, jutros je prilikom pokušaja desanta  u blizini sela Pokrovskoje na Ęinburnskom ražnju uništena grupa diverzanata iz  73. centra za specijalne operacije marinaca Oružanih snaga Ukrajine. 
Potvrđeno je sa su  uništena četiri motorna plovila. Procenjuje se da je poginulo do 20 ukrajinskih vojnika. Takođe, tokom udara ruske artiljerije, potisnuta je podrška iz sela Ęucurub i Ivanovka, u Nikolajevskoj oblasti.
 
Volas: "Moskva je daleko od odustajanja"

Ukrajina ima zamah u ratu sa Rusijom, ali je Moskva daleko od odustajanja, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.
"Ukrajina ima zamah... To nije veliki zamah, ali ipak Ukrajinci su na dobrom putu", rekao je Volas radiju Tajms.
On je rekao i da bi bilo glupo gledati na povlačenje Rusije iz Hersona kao na kraj rata, prenosi Rojters.
"Niko ne potcenjuje Rusiju. Moskva je daleko od odustajanja", rekao je Volas.

Udar na ukrajinsku pešadiju (VIDEO)

VSU ukinula dozvole medijima za izveštavanje

Ukrajinska vojska je ukinula dozvole za rad nekim medijima u ratnom području, jer su izveštavali o situaciji u Hersonu uprkos zabrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.
-Nedavno su neki predstavnici medija, ignorišući zabranu i upozorenja, bez saglasnosti vojnih komandanata i službi za odnose s javnošću, vršili informativne aktivnosti u Hersonu pre stabilizacije situacije. Takve akcije predstavljaju grubo kršenje naredbe vrhovnog komandanta, navodi se u izveštaju.
Dodaje se da je nekim predstavnicima medija, koji su narušili pravila rada u oblastima ratnih dejstava, ukinuta dozvola za rad, a njihove novinarske legitimacije više nisu važeće.

Komanda Jug VSU: Oslobođeno 179 naselja u Hersonskoj oblasti

Od početka nedelje na desnoj obali Dnjepra dezauzeto je 179 naselja.
-Od početka nedelje naše jedinice na desnoj obali Dnjepra dezauzele su 179 naselja površine više od 4,5 hiljada kvadratnih kilometara. U oslobođenim naseljima i na teritorijama Nikolajevske i Hersonske oblasti, jedinice Odbrane Snage sprovode mere stabilizacije, uključujući i deminiranje, prokomentarisao je situaciju od 13.30 Vladislav Nazarov, portparol operativne komande „Jug".

Komunalci rade na obnavljanju infrastrukture u Hersonu

Komunalna preduzeća u Hersonu rade na obnavljanju infrastrukture koju su, kako danas piše Rojters, ruske snage oštetile i minirale pre povlačenja.
Većina objekata u tom gradu na jugu Ukrajine i dalje je bez struje i vode, saopštili su danas regionalni zvaničnici.
Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič potvrdio je da su vlasti odlučile da zadrže policijski čas od 17 do 8 časova i zabrane izlazak i ulazak u grad kao nužnu bezbednosnu meru.
-Neprijatelj je minirao sve kritične infrastrukturne objekte. Pokušaćemo da u roku od nekoliko dana otvorimo grad, rekao je Januševič u intervjuu za ukrajinsku televiziju.
 
MO Rusije: Uništeno više od 6.500 oklopnjaka

Foto: Reuters

Od početka rata u Ukrajini, rusko vojno osoblje uništilo je 176 ukrajinskih helikoptera, 333 aviona, 2.498 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, saopštilo je MO Rusije.
Takođe uništeno je i 6.569 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 887 višecevnih raketnih sistema, 3.577 oruđa poljske artiljerije i minobacača, 7.202 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Bivši američki obaveštajac: Moralno nedopustivo podržavati pristalice Bandere i puka Azov

Kongres podržava ukrajinske nacionaliste koji imitiraju nemačke naciste, rekao je penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter za Jutjub kanal novinara Ričarda Medhersta.
-Sa moralne tačke gledišta, bukvalno ne možete podržati i priznati kao legitimno sve što je povezano sa Stepanom Banderom, rekao je on.
Istovremeno, SAD otvoreno pomažu ukrajinskim nacionalistima. Dakle, u septembru ove godine, borci ukrajinskog nacionalističkog puka „Azov" primljeni u Kongres, naglasio je oficir.

Napad ruskih izviđača na Ternovaju

Ukrajinska komanda nastavlja da se priprema za moguća dejstva ruskih trupa u severoistočnim regionima Ukrajine i sa teritorije Belorusije.
U sektoru Harkova, izviđačko-diverzantska grupa Oružanih snaga RF izvršila je udar na položaj 228. bataljona 127. jedinice trupa u oblasti Ternovaja. Tokom bitke koja je usledila, ruski DRG nije uspeo da se učvrsti i povukao se na prvobitne položaje.
Ukrajinske izviđačke grupe deluju na kontroli oblasti koje se graniče sa Belgorodskom oblasti u okolini naselja Uda, kao i na liniji Mezenovka-Slavgorod u Sumskoj oblasti. U Poltavi, na bazi Centra za obuku 179 Oružanih snaga Ukrajine, regrutuju se dobrovoljci za dvomesečne kurseve obuke u Korpusu marinaca.
U Černigovskoj oblasti, na bazi 242 poligona, obučava se 55. artiljerijska brigada Oružanih snaga Ukrajine pod rukovodstvom stranih plaćenika.
Više od 30 jedinica borbenih oklopnih vozila sa ljudstvom raspoređeno je u oblasti Galaganovke i Semenovke na granici sa Kurskom oblasti.

Putin demobilisao studente u DNR i LNR

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog odluke o demobilizaciji studenata iz DNR i LNR.
-Velika zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na odluci o demobilizaciji studenata DNR i LNR pozvanih na služenje vojnog roka. U republikama Donbasa odmah nakon početka specijalne vojne operacije izvršena je opšta mobilizacija u okviru koje su i studenti pozivani na službu. Sada smo mi subjekt Ruske Federacije i apsolutno je pravedno da se naši studenti, kao i u drugim regionima Ruske Federacije, vrate na studije na svojim univerzitetima", navodi se u saopštenju Pušilina na Telegramu.

Salivan predložio Zelenskog da razmisli o "realističnim" pregovaračkim pozicijama

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan predložio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom nedavnog sastanka da razmisli o „realističnim" pregovaračkim pozicijama, piše „Volstrit džurnal", pozivajući se na diplomate.
Prema izvorima lista, Vašington je pozvao Kijev da pokaže otvorenost za ideju pregovora.
- Dvojica evropskih diplomata upoznata sa diskusijama rekla su da je Salivan preporučio timu Zelenskog da razmisli o realnim zahtevima i prioritetima na pregovorima, uključujući i ponovno razmatranje svog objavljenog cilja... povratku kontrole nad Krimom - navodi list.

Putin sprema sastanak sa članovima Saveta bezbednosti RF

Foto: Reuters

Ruski lider Vladimir Putin namerava da održi operativni sastanak sa članovima Saveta bezbednosti RF, javlja TV kanal „Rusija-1".

Ukrajinske snage gađale grad Aljoški na levoj obali Dnjepra

Ukrajinska artiljerija izvela je napad na grad Aljoški u Hersonskoj oblasti, koji se nalazi na levoj obali Dnjepra, osam kilometara od Hersona.

Granatirani pogranični delovi Černigovske i Sumske oblasti

Ruske snage granatirale su pogranične delove Černigovske i Sumske oblasti, saopštila je ukrajinska operativna komanda Sever na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.
Kako se navodi u poruci, Sumska i Černigovska oblast granatirane su sedam puta.

Jelen: Neke sankcije Rusiji bi mogle ostati na snazi i nakon postizanja mirovnog sporazuma

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je da bi neke sankcije Rusiji mogle da ostanu na snazi i nakon postizanja eventualnog mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, prenosi Volstrit džornal. 
Prema njenim rečima, svaki eventualni mirovni sporazum uključivao bi pregled sankcija SAD i njihovih saveznika koje su nametnute ruskoj ekonomiji.
"Pretpostavljam da u kontekstu nekog mirovnog sporazuma, prilagođavanje sankcija je moguće i moglo bi biti prikladno", izjavila je Dženet Jelen.

Podoljak: Rusija će biti spremna da pregovara kada izgubi Donjeck ili Lugansk

U kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog veruju da će Rusija biti spremna da pregovara o miru i povuče svoje trupe iz Ukrajine nakon deokupacije Donjecka ili Luganska.
"Politički i psihološki, Rusija još nije sazrela za prave pregovore i povlačenje trupa. Ali to će se desiti. Odmah nakon oslobođenja Donjecka ili Luganska", napisao je na Tviteru savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.
On je takođe dodao da podrška ratu u samoj Rusiji "brzo tone". Svi "od oligarha do obućara" slažu se da je "vreme da se završi".

Ukrajinske snage gađale grad Aljoški na levoj obali Dnjepra

Ukrajinska artiljerija izvela je napad na grad Aljoški u Hersonskoj oblasti, koji se nalazi na levoj obali Dnjepra, osam kilometara od Hersona.

U gradu su se čule eksplozije i pucnjava iz automatskog oružja, saopštila je novinarima gradska administracija.

Vašington najavljuje novi paket pomoći Ukrajini

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da Vašington planira da tokom narednih nekoliko sedmica objavi novi paket pomoći Ukrajini, koji će po obimu biti jednak prethodnim paketima.

„Takođe ćemo se konsultovati s Kongresom o dobijanju novih resursa za sledeću godinu“, rekao je Salivan novinarima.

Kijev otvara novi front?! Vojni analitičar: Ako se to desi, Rusi nemaju šanse!

Skinuta ruska zastava sa trga u Melitopolju

Od samog jutra stanovnici Melitopolja prijavljuju misteriozni nestanak ruskih zastava na glavnom gradskom trgu.

 

 

Nakon toga, oglasila se uprava grada o „neophodnim radovima na trgu”. Istovremeno, zatvoren je prolaz stepenicama koje vode u donji deo grada.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ruska vojska je oslobodila selo Majorsk, Donjecka Narodna Republika;
  • Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u Dnjepropetrovskoj oblasti;
  • Preciznim raketama uništen je arsenal municije za avione ukrajinske vojske;
  • Tokom dva neuspešna napada ukrajinske vojske na položaje ruskih snaga u području Kupjanska likvidirano je 110 vojnika protivnika;
  • Oružane snage Rusije su odbile kontranapad ukrajinske vojske na jugu DNR, likvidirano je više od 60 ukrajinskih vojnika;
  • Ruske oružane snage uništile su 3 artiljerijska sistema M777, i likvidirano oko 30 stranih plaćenika u regionu Zaporožja;
  • Uništene su dve radarske stanice ukrajinskih snaga u DNR;

RUSI SE POVLAČE IZ NOVE KAHOVKE!

Granatirana Kahovska hidroelektrana

Ukrajinske trupe su u subotu i cele noći u nedelju granatirale Kahovsku hidroelektranu i Novu Kahovku. Tom prilikom, uništen je hotel, stambene zgrade i oštećeni dalekovodi, rekao je Sputnjiku šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

„Raketni i artiljerijski udari su izvođeni po celom gradu, ne samo na hidroelektranu. Ima razaranja: stambene zgrade, hoteli, opštinske zgrade, mreže“, rekao je Leontjev.

„Juče tokom dana – dve osobe su poginule, dok su najmanje tri ranjene - svi su civili.

Jeziva poruka izraelskog obaveštajca: Nema pregovora, Americi treba staviti nož pod grlo!

Vazdušna uzbuna se čuje na celoj teritoriji Ukrajine.

Duma izglasala Putinov zakon, žestoke kazne za sve koji šire lažne vesti o Ruskoj vojsci!

Požar u luci Černomorsk, Odeska oblast Ukrajine.

 

 

Žestoke borbe u Donbasu

U Donbasu su u toku žestoke borbe, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prema njegovim rečima, reč je o Pavlovki, Marinki, Avdejevki, kao i u selu Pervomajsko.

„To je pravi pakao. Svakodnevno se vode izuzetno žestoke borbe“, rekao je Zelenski u obraćanju, čiji je tekst objavljen na sajtu kabineta ukrajinskog predsednika.

Volodimir Zelenski tvrdi da odbrana u Donbasu omogućava Ukrajini da „izvodi ofanzivne operacije u drugim pravcima“. Prema njegovim rečima, zemlja uspeva da „održi linije odbrane“.

Međutim, Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike, rekao je ranije da je ruska vojska uspela da oslobodi 90 odsto Pavlovke.

Foto: Tanjug/AP

 

Stanovnici Severodonjecka ostaju u gradu

Oko četvrtina stanovnika Severodonjecka koji je jako porušen tokom borbi početkom leta, ostaje u gradu, saopštio je bivši ambasador Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

"Otvorile su se benzinske pumpe, prodavnice, pošta, socijalnih ustanove. Većina njih radi skraćenim vremenom", rekao je on.

Prema rečima Mirošnjika, u Severodonjecku i dalje ima mnogo problema sa grejanjem.

Pregovori Kijeva i Moskve mogu početi u drugoj polovini 2023.

Poslanik Vrhovne rade David Arahamija, učesnik martovskih pregovora sa Rusijom izjavio je da pregovori Moskve i Kijeva mogu početi u drugoj polovini 2023. godine.

On je svoje mišljenje objasnio činjenicom da će tokom ovog perioda „početi izborni ciklusi“ u Rusiji i Sjedinjenim Državama.

Ugroženo desetine hiljada ljudi iz Hersonske oblasti 

Desetine hiljada ljudi u različitim naseljima Hersonske oblasti naći će se u zoni poplava ako Oružane snage Ukrajine dignu u vazduh branu Kahovske hidroelektrane, saopštio je šef Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

- Sva naselja: Dnjeprjani, Korsunka, ogroman broj Hersonskih dača, kozačkih kampova i sve nizvodno, biće poplavljeno. To su desetine hiljada ljudi. Nekoliko hiljada ljudi samo u Novoj Kahovki, koji su direktno u opasnosti - rekao je Leontjev.

Kako je naveo, hidroelektrana je pretrpela ogromnu štetu usled granatiranja ukrajinske vojske, ali se može remontovati. Popravke korišćenjem savremenih tehnologija trajaće najmanje godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Već mesec dana je ne samo u ruskim medijima vest o tome da će ukrajinske snage tu HE uništiti i srušiti branu da bi izazvali potapanje tog područja.

zoran

pre 1 godinu

Dokle ćeš da izigravaš finog čoveka ako nebudeš opleo po ukrajincima proći ćeš kao Slobodan Milošević.

Velja

pre 1 godinu

Znaci po izjavi Ministarstva odbrane Rusije, ukrajinci su, a koji su od pocetka rata dobili ukupno 128 haubica M777, sa ove 3 unistene u Zaporozju, izgubili ukupno 271 haubicu M777. Brojka ruskog MO, je nakako "cudna",. ili se ukrajinske haubice "samopopravljaju" i 'kloniraju", ili je neko u MO Rusije "polupao loncice" i to naveliko pa je svako art orudje kod ukrajinaca ili haubica M777 ili HIMARS.... ( ovo podseca na onu pricu sa unistenim HIMARS-ma, unisteno 82 komada a ukrajinci tada imali samo 18, pa se celi svet smejao rusima)

Zoran

pre 1 godinu

Vidi se da su Rusi i Srbi braca. Kad krenemo da se povlacimo, samo Bog zna gde cemo da se zaustavimo...??

9973

pre 1 godinu

Nista mi nije jasno Najbolji avioni na svetu,najbolji PVO sistemi na svetu i ko zna sta jos,i da imaju toliko problema u Ukrajini. Mozda ja samo pratim pogresne vesti ili se nesto cudno desava

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija