• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.11.2022

10:32

BLIŽI SE KRAJ? MOLIM TE, UBEDI PUTINA! Makron najavljuje okončanje RATA U UKRAJINI, glavnu ulogu će odigrati SI ĐINPING!

AP/Photo

Vesti

BLIŽI SE KRAJ? MOLIM TE, UBEDI PUTINA! Makron najavljuje okončanje RATA U UKRAJINI, glavnu ulogu će odigrati SI ĐINPING!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od predsednika Kine Si Ðinpinga da pokuša da ubedi predsednika Rusije Vladimira Putina da se "vrati za pregovarački sto", saopštila je Jelisejska palata posle razgovora Makrona i Sija na marginama samita G20 na Baliju

Makron je zatražio da "Kina prenese poruke predsedniku Putinu kako bi se izbegla eskalacija i kako bi se ozbiljno vratio za pregovarački sto", navelo je francusko predsedništvo u saopštenju koje prenosi BFMTV.

Predsednici Francuske i Kine su na bilateralnom sastanku potvrdili svoj čvrst stav o sprečavanju eventualne upotrebe nuklearnog naoružanja u ratu u Ukrajini, navela je Jelisejska palata u saopštenju objavljenom na sajtu predsedništva.

Prema saopštenju, "postoji pozitivna dinamika s kineske strane" da se okonča sukob. "Kina prenosi poruke ruskim vlastima, s voljom da se nađe rešenje radi dostizanja mira".

Dvojica šefova država su, kako je saopštilo francusko predsedništvo, potvrdili svoj posvećenost poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i saglasili su se o hitnoj potrebi deeskalacije.

Predsednik Si je pružio podršku inicijativama francuskog predsednika da se nastoji postići mir u Ukrajini i potvrdili su "svoju čvrstu poziciju o prevenciji upotrebe nuklearnog naoružanja".

Si i Makron su razgovarali i o posledicama sukoba u Ukrajini na ostatak sveta, a francuski predsednik je naglasio da će doprinos članica G20 biti ključan da bi se umirila poljoprivredna tržišta.

Makron je, u tom smislu, pomenuo napore koje ulažu Francuska i EU, uključujući i putem izvoza ukrajinskog žita kopnom i vodenim putem.

Foto: AP/Photo

 

Kad su u pitanju bilateralni odnosi Pariza i Pekinga, Makron i Si su izrazili želju da nastave da učvršćuju strateško partnerstvo dve države, pre svega u sektorima aeronautike, razvoja nuklearne energije u civilne svrhe i poljoprivredno-prehrambenoj oblasti, radi ostvarenja uravnoteženog i međusobno korisnog odnosa, saopšteno je u Parizu.

Kineski mediji prenose da je Si preneo francuskom kolegi da bi Kina i Francuska trebalo da produbljuju saradnju i promovišu napredak u tradicionalnim oblastima, ali da bi, takođe, trebalo da međusobno poštuju ključne interese i glavna pitanja koja izazivaju zabrinutost svake od strana, preneo je Rojters.

Kina se takođe nada da Pariz može da pruži fer, pravednije i manje diskriminišuće okruženje za francuske kompanije u Francuskoj, naveli su kineski mediji posle sastanka dvojice šefova država na marginama samita lidera G20 u Indoneziji.

U razgovoru o pitanjima klimatskih promena i zaštite biodiverziteta, Makron je ponovio francusku podršku angažovanju Kine da dekarbonizuje svoju ekonomiju, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Navedeno je i da je Makron spreman da doputuje u zvaničnu posetu Kini početkom iduće godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maestro

pre 1 godinu

nadam se da si ga zamolio da resi problem i u Francuskoj izbice gradjanski rat

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija