• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

15.11.2022

16:53

NACISTI SE POVAMPIRILI U NEMAČKOJ?! Skandal koji drma ŠVABIJU dostigao svetske razmere - vojnici dobili "SS" uniforme

Vesti

NACISTI SE POVAMPIRILI U NEMAČKOJ?! Skandal koji drma ŠVABIJU dostigao svetske razmere - vojnici dobili "SS" uniforme

Podeli vest

Ministarstvo odbrane naredilo je vojnicima da "odseku" pisma povezana sa zloglasnom nacističkom organizacijom

Ministarstvo odbrane Nemačke je prošle nedelje prinuđeno na režim kontrole štete nakon što je nekoliko hiljada vojnika dobilo uniforme sa inicijalima 'SS'.

Kontroverzna skraćenica je samo označavala veličinu uniforme, koju je tabloid Bild identifikovao kao „S-Short“, koji je incident označio kao „mega neuspeh“. Uprkos nevinom značenju SS-a na uniformama, slova su i dalje bila zabranjena za nemačke oružane snage, s obzirom na snažnu povezanost sa zloglasnom nacističkom jedinicom „Schutzstaffel“ (Zaštitna eskadrila).

Paravojno krilo nacista, SS je izrastao u glavnu silu odgovornu za nadzor državne bezbednosti i nacističku politiku terora, uključujući vođenje koncentracionih logora i logora za istrebljenje, u kojima su stradali milioni ljudi. Proglašena je zločinačkom organizacijom na posleratnom Nirnberškom procesu.

Foto: youtube.com/printscreen

Uniforma koju su nosili vojnici SS divizije

Vojnici koji su odbili uniforme dobili su instrukcije da se sami otarase pisama. Kako prenosi Bild, ministarka odbrane Kristin Lambreht naredila je vojnicima da ili potpuno "odseku" etikete na kojima se nalaze slova, ili samo da iseku deo sa oznakom veličine.

Reakcija ministra je, međutim, naišla na kritike nekih poslanika, koji su rekli da bi Lambreht trebalo da se fokusira na hitnije stvari umesto da juri senke prošlosti.

„Morate se zapitati zašto se takvi incidenti dešavaju samo u Bundesveru“, rekao je član Odbora za odbranu nemačkog Bundestaga, pozivajući ministra odbrane da „ne preteruje“ i „konačno se baci na važne zadatke, poput naoružanja i modernizacija“.

Foto: Pixabay

NATO

Samo „nekoliko stotina vojnika“ je pogođeno incidentom, rekao je portparol nemačkih oružanih snaga – Bundesvera – za Berliner Zeitung, dodajući da neki proizvođači nisu ispunili zahtev Bundesvera da koriste „S-Short“ umesto „ SS.”

Kako prenosi Bild, kontroverzna odeća bila je deo velike nabavke koju je naručilo ministarstvo odbrane, a koja je uključivala 313.000 „kompleta borbene odeće“ , kao i stotine hiljada šlemova i vreća za spavanje, po ceni od 2,3 milijarde evra (2,41 milijarde dolara) .

Ministarstvo je u ponedeljak za list Tajms saopštilo da je svesno da incident izgleda "veoma čudno" javnosti i da je i dalje u kontaktu sa proizvođačem kako bi "istražili šta se dogodilo".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Da nisu nacisti, ne bi podržavali Ukrajinu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija