• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

15.11.2022

20:32

ORBAN TRPI ŽESTOK UDAR! Ukrajina zavrnula SLAVINU Mađarskoj - "NJET" za rusku naftu

Vesti

ORBAN TRPI ŽESTOK UDAR! Ukrajina zavrnula SLAVINU Mađarskoj - "NJET" za rusku naftu

Podeli vest

Ruska nafta je prestala da dotiče u Mađarsku kroz naftovod "Družba" (Prijateljstvo) koji prolazi kroz Ukrajinu, potvrdila je u utorak uveče mađarska naftna kompanija MOL.

Zvanični razlog koji je naveo ukrajinski nadzornik gasovoda je da je ruski vazdušni udar pogodio trafo stanicu u blizini granice sa Belorusijom, koja snabdeva strujom jednu od pumpnih stanica za gasovod. 

Ukrajina je takođe obavestila ruski Transnjeft da je pumpanje obustavljeno zbog „pada napona“, rekao je Igor Demin, portparol kompanije.

Isporuke sirove nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj su "privremeno obustavljene", navodi se u saopštenju MOL-a.

- Pratimo dešavanja i zajedno sa ukrajinskim partnerima ispitujemo uslove za ponovno pokretanje gasovoda Prijateljstvo - dodala je mađarska naftna kompanija.

Prema MOL-u, postojale su adekvatne rezerve nafte da bi se osigurao rad rafinerije Szahahalombatta dok se naftovod ne vrati u funkciju.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se pozabavio obustavom gasovoda i tvrdnjama da je zalutala ruska raketa pogodila selo u Poljskoj, rekao je njegov portparol Bertalan Havasi.

Iako je EU u junu zabranila uvoz ruske nafte morem, Brisel je izuzeo Mađarsku, Češku i Slovačku da nastave da kupuju naftu iz Moskve putem naftovoda.

Izgrađena 1960-ih, Druzhba se proteže preko 4.000 kilometara od Tatarstana u Rusiji do Mađarske i onoga što su nekada bile Istočna Nemačka i Čehoslovačka. Preko teritorije Ukrajine prolazi oko 1.490 km gasovoda. Gasovod se u Užgorodu razdvaja na Družbu-1, koja ide do današnje Slovačke, i Druzhba-2, koja ide do Mađarske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pedja

pre 1 godinu

Nije Ukrajina "zavrnula slavinu", to je obican spin, nego su rusi pogodili centralu koja strujom snadbeva pumpu za naftovod prema Madjarskoj i zbog toga nafta vise ne tece prema Madjarskoj. Gluposti tipa "ukrajinci su zavrnuli slavinu" je izmislica nekoga ko zeli da dolije ulje na vatru.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija