• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Oborzevatel

16.11.2022

20:32

PUTIN GUBI POVERENJE U KADIROVA, SPREMA SE PROMENA U SISTEMU VLASTI!? Jednim potezom iz Moskve umanjena moć čečenskog lidera

Reuters

Vesti

PUTIN GUBI POVERENJE U KADIROVA, SPREMA SE PROMENA U SISTEMU VLASTI!? Jednim potezom iz Moskve umanjena moć čečenskog lidera

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin gubi poverenje u šefa Čečenije Ramzana Kadirova, prvenstveno zbog činjenice da je Kadirovo medijsko prisustvo u poslednje vreme sve jače, a on se sve više približava glavnom regrutu PMC „Vagner” Jevgeniju Prigožinu, navodi ukrajinski sajt "Obozrevatel"

Da poverenje u Kadirova pada, govori i prilično značajno imenovanje novog tužioca Čečenije. Ovim imenovanjem, Putin je efektivno umanjio gotovo neograničenu moć Kadirova u Čečeniji. O tome na Fejsbuku piše Anzor Mashadov, vođa čečenske dijaspore u Norveškoj .

Prema njegovim rečima, Arsan Adajev, koji radi u tužilaštvu od 2003. godine, Putinovim ukazom je 7. novembra postavljen na mesto novog tužioca Čečenije. Mashadov ne isključuje da bi Adajev mogao biti osoba iz FSB-a.

Značaj ovog imenovanja leži u činjenici da je 10 godina funkciju tužioca Čečenske Republike obavljao Kadirovljev bliski saradnik Šarpudi Abdul-Kadirov, koji je obezbedio funkcionisanje Kadirovljevog režima.

- Njegova ishitrena promena je veoma simbolična, jer je imenovanje Abdul-Kadirova bio veliki događaj u to vreme. Pre njega ovu funkciju nikada nije obavljao Čečen Shodno tome, to što je smenjen sa funkcije znači značajno ograničenje moć Kadirova u ovoj oblasti - razmišlja Mashadov.

Podsetimo, ruski biznismen Jevgenij Prigožin i šef Čečenije Ramzan Kadirov stvorili su svoje „vojske“ za suzbijanje unutrašnjih nereda u Rusiji. Međutim, Kremlj je to smatrao korisnim u ratu protiv Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija