• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

17.11.2022

07:00

ŠEF AMERIČKE VOJSKE MARK MILI JASAN, MALE SU ŠANSE ZA VOJNU POBEDU KIJEVA! Sreća, pa dolazi zima, a to daje mogućnost za...

Rojters

Vesti

ŠEF AMERIČKE VOJSKE MARK MILI JASAN, MALE SU ŠANSE ZA VOJNU POBEDU KIJEVA! Sreća, pa dolazi zima, a to daje mogućnost za...

Podeli vest

Načelnik združenih generalštaba vojske SAD Mark Mili odbacio je mogućnost za bilo kakvu skoru, direktnu vojnu pobedu Ukrajine, upozoravajući da Rusija i dalje ima značajnu borbenu moć uprkos vojnim neuspesima

Verovatnoća ukrajinske vojne pobede u skorije vreme, u smislu potisikivanja ruskih trupa sa cele teritorije zemlje uključujući i Krim, nije velika, rekao je Mili na konferenciji za novinare.

- Politički se možda može doći do ruskog povlačenja - dodao je Mili ocenivši da je "Moskva trenutno na leđima".

Sitacija na terenu nije dobra

Istovremeno, američki general smatrav da zima otvara mogućnost za mnogo štošta, pa i za pregovore.

Vašington veruje da će eventualno usporavanje neprijateljstava u Ukrajini tokom zime stvoriti "prozor" za rešavanje sukoba, rekao je general Mark Mili, načelnih Generalštaba američke vojske posle sastanka kontakt grupe o pomoć Kijevu.

- Sve što kažem je da postoji mogućnost za to - to je sve što kažem - rekao je Mili novinarima u Pentagonu.

General je praktično ponovio svoje ranije komentare da dolazak zime otvara mogućnost za pregovore, jer taktičke operacije usporavaju tokom hladnog vremena.

- Na zimu se može dogoditi mnogo štošta, iako se, po pravilu, zbog vremenskih uslova, taktičke operacije usporavaju. Mislim da su predsednik Bajden i Vladimir Zelenski izjavili da se ova kriza, na kraju krajeva, treba rešiti političkim putem. Zato, ukoliko dođe do usporavanja taktičkih operacija, ako se to dogodi, može se otvoriti mogućnost za političko rešavanje ili, makar, za otpočinjanje pregovora - istakao je američki zvaničnik.

General Mark Mili rekao je da je nakon incidenta u Poljskoj bezuspešno pokušao da kontaktira načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

- Moji podređeni nisu mogli da me povežu sa generalom Gerasimovim - rekao je Mili.

Najviši američki general je rekao da šanse Ukrajine za bilo kakvu kratkoročnu, direktnu vojnu pobedu nisu velike, upozoravajući da Rusija i dalje ima značajnu borbenu moć unutar Ukrajine, kako kaže uprkos tome što je pretrpela neuspehe na bojnom polju od početka specijalne vojne operacije.

Foto: Ap/Fotoilustracija

Putin i dalje kontroliše dešavanja u Ukrajini, Kijev bi mogla da spase zima

Mili je ponovio uverenje da je malo verovatno da će Ukrajina uskoro isterati ruske snage sa svoje teritorije, nešto za šta je Zelenski rekao da je glavni cilj Ukrajine.

Mili je dodao da će Sjedinjene Države podržati Ukrajinu u odbrani koliko god bude potrebno, komentari koje je na istom događaju ponovio američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Zelenski želi samo javne pregovore

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da je dobio signale od saveznika da Rusija želi direktne razgovore i da je predložio da oni budu javni.

- Dobio sam signale od lidera država koji kažu: čini nam se da Putin želi direktne pregovore. I rekao sam: mi ćemo ponuditi javnu formu - rekao je Zelenski.

On je naglasio da ne želi da se pregovori odvijaju "iza kulisa".

Podsećamo, početkom oktobra predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je mogućnost pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da bi na samitu G20 predstavio svoj predlog "mirovnog sporazuma" u 10 tačaka koji je Rusija odbacila i ocenila da "apsolutno potvrđuje" da Kijev neće da pregovara sa Ruskom Federacijom.

Moskva je više puta saopštila da je spremna na razgovor sa Kijevom ali da su Ukrajinci ti koji odbijaju pregovore.






Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija