• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

17.11.2022

19:39 >> 20:08

RUSI SRAVNILI FABRIKU GASA! Ukrajiana mobiliše građane - LNR pod ruskom kontrolom

Tanjug/AP

Vesti

RUSI SRAVNILI FABRIKU GASA! Ukrajiana mobiliše građane - LNR pod ruskom kontrolom

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 267. dan

Ukrajina mobiliše sve vojno sposobne građane

Ukrajinske snage planiraju da počnu mobilizaciju svih vojno sposobnih građana i na desnoj obali Dnjepra, saopštio je novinarima portparol hitnih službi Hersonske oblasti.

"Prema informacijama dobijenim od izvora u Oružanim snagama Ukrajine, u Hersonu i na desnoj obali trenutno se pripremaju mere mobilizacije za sve vojno sposobne građane“, rekao je on.
„Među ukrajinskom vojskom postoji mišljenje da su se građani ne samo Hersonske oblasti, već i drugih oblasti Ukrajine, uključujući Kijevsku, skrivali od regrutacije na ‘teritoriji koju je okupirala Rusija’ dok je ulazak u Hersonsku oblast bio dostupan svima, dok su tamo bile ruske trupe
“, rekao je on.

Rusi uništili važnu fabriku gasa u Ukrajini

Aleksij Černišov, generalni direktor ukrajinskog Naftogasa, rekao je da je Rusija pokrenula "masovni napad" na infrastrukturu proizvođača gasa Ukrgazvidobuvania u istočnoj Ukrajini.

"Trenutno znamo za nekoliko zgrada koje su uništene. Druge su pretrpele oštećenja različitog stepena", rekao je Černišov.

 

Vlasti Hersonske oblasti zabranile su izvoz specijalne opreme i transport tereta sa teritorije regiona

 

 

Ukrajinski militanti pod ruskom vatrom

 

 

Peskov: Ruski zvaničnici nisu govorili o upotrebi nuklearnog oružja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski zvaničnici nikada nisu govorili o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, ali i da se to pitanje potencira na Zapadu.

"Smatramo da su takva pitanja neprihvatljiva sama po sebi, da ne govorimo o takvim spekulacijama", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li Rusija gleda na upotrebu nuklearnog oružja kao na moguću opciju, prenela je agencija TAS S.

Portparol Kremlja je istakao da "u ime Rusije niko nikada nije spekulisao po tom pitanju".

"Spekuliše se u evropskim prestonicama i na drugim mestima, što podiže tenzije u potencijalno opasnom području, gde je to neprihvatljivo", kazao je Peskov.

Portparol Kremlja nije govorio ništa o sadržaju razgovora između direktora spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije (SVR) Sergeja Nariškina i direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

"Ne govorim o sadržaju razgovora", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Berns preneo neke konkretne poruke ruskoj strani tokom razgovora, prenela je RIA Novosti.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je prethodno da su Berns i Nariškin na sastanku u Ankari razgovarali o "osetljivim pitanjima".

"Kontakt između Bernsa i Nariškina inicirala je američka strana. Teme o kojima se tamo razgovaralo bile su osetljive prirode. Dijalog se vodi, ali nije sistemskog karaktera," rekao je Rjabkov za RTVI.

Prema njegovim rečima, Moskva ne želi da prekida odnose sa Vašingtonom, ali ako Vašington odluči da odnosi sa Moskvom im nisu potrebni, to će se i desiti. Kako je istakao, razgovore Nariškina i Bernsa u Ankari inicirala je američka strana.

Zapadni analitičarli otkrili taktiku Surovikina: "Operativna pauza" doneće veliku prednost Rusiji!

Oboren dron na Krimu

Na Krimu je oboren dron u blizini trafostanice Kafa, rekao je savetnik šefa republike za informativnu politiku Oleg Krjučkov.

"Fragmenti su pali na teritoriju stanice. Nema oštećenja, napajanje nije prekinuto", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Trafostanica "Kafa" se nalazi u oblasti Feodosije.

Kadirov: Ukrajinci ne moraju da me traže, nek odrede mesto i vreme, dolazim da ih kaznim!

Skoro cela LNR-a pod kontrolom Rusije

Skoro cela teritorija Luganske Narodne Republike nalazi se pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, sa izuzetkom oko 1 odsto, rekao je u intervjuu Sputnjiku vršilac dužnosti lidera LNR Leonid Pasečnik.

„Mali deo teritorije Luganske Narodne Republike ne kontrolišemo, tj, Belogorovku – to je veoma malo selo, koje je, prema informacijama koje imam, potpuno uništeno - i još dva veoma mala mesta“, rekao je Pasečnik.

Foto: Tanjug/AP

 

ZELENSKI MENJA PRIČU: Ne znam čija je raketa pala u Poljskoj!

OSVETA ZELENSKOG! GORI RUSKI AERODROM NA KRIMU!

Kijev: Prehambeni sporazum će biti produžen za 120 dana

Ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrjakov je izjavio da će prehrambeni sporazum biti produžen za 120 dana.

„Inicijativa za bezbedan transport prehrambenih proizvoda putem Azovskom mora je produžena za 120 dana. Odluka je upravo doneta u Istanbulu. Garancije za sprovođenje inicijative ostale su Ujedinjene nacije i Turska“, napisao je on na društvenim mrežama.

Ovo je potvrdio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Sporazum o žitu je produžen za 120 dana. Ukrajina je zajedno sa (generalnim sekretarom UN) Antoniom Guterešom i (turskim predsednikom) Tajipom Erdoganom donela ključnu odluku o globalnoj borbi protiv krize hrane. Čekamo zvanično saopštenje od partnera – UN i Turske“, napisao je Zelenski na Tviteru. Kako navodi izvor Sputnjika, pregovori su i dalje u toku.

Podsetimo, Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da Moskva obnavlja učešće u „sporazumu o žitu“, na osnovu garancija Kijeva da neće koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u septembru rekao da Zapad izvozi veliku količinu ukrajinskog žita u svoje zemlje, a ne u afričke zemlje. Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a ističe 19. novembra. Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Zaharova: Vašingon nije zainteresovan za istragu u Poljskoj

Sa područja Kaspijskog mora leti veliki broj raketa, pišu ukrajinski mediji

Eksplozije odjekuju i u Lavovskoj oblasti.

Iznad Kijeva primećena je, krstareća raketa a prema pisanju lokalnih medija, ona je preletela gradski okrug Ševčenkovski.

U Dnjepropetrovsku je na kritičnoj infrastrukturi došlo do nekoliko eksplozija, potvrdio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

Ukrajinski zvaničnici takođe saopštavaju da su ruske rakete pogodile grad Odesu.

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je dobio signale od partnera da Moskva želi direktne pregovore sa Kijevom.

"Govore nam da Putin želi direktne pregovore. Ja sam rekao: predlažemo da budu javni", izjavio je Zelenski tokom video-obraćanja.

On je istakao da ne želi da pregovori budu iza kulisa i da veruje uveravanjima SAD da Vašington ne vodi pregovore o Ukrajini bez učešća Kijeva.

Foto: Reuters/AP

 

U regionima na jugu i istoku Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna

U Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, prema podacima onlajn mape vazdušne uzbune Ministarstva digitalnih poslova zemlje.

Navedeno je da je alarm objavljen u 8.23 ​​i 8.29 po moskovskom vremenu.

Kasnije je vazdušna uzbuna objavljena i u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti i delovima Zaporožja i Hersona koje kontroliše Kijev .

U toku je pregrupisavanje ukrajinskih snaga

Ljudska snaga i vojna tehnika ukrajinskih trupa se prebacuju sa pravca Herson-Krivoj Rog u Zaporošku oblast u tri pravca, izjavio je član glavnog saveta oblasne administracije Vladimir Rogov.

 -Glavni pravci gde se ukrajinske trupe prebacuju su Orehovskoje, Guljaj-Polje i Kamenskoje. Prebacivanje trupa se vrši iz pravca Herson-Krivi Rog, preko Dnjepropetrovska- rekao je Rogov, prenosi RIA.

Prebacuje se ljudstvo i oklopna vozila, uključujući helikoptere, protivtenkovske topove, haubice, američke MLRS sisteme i artiljeriju M777, dodao je on. 

Foto: AP/Photo

 

Rogov: Oružane snage Ukrajine granatirale civilne objekte u selima blizu linije kontakta u Zaporožju

Civilni objekti u selima u blizini linije dodira u Zaporoškoj oblasti bili su u sredu uveče podvrgnuti raketiranju i granatiranju ukrajinskih trupa, neprijateljstva se intenziviraju, rekao je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Volodimir Rogov.

 -Izvedeni su udari MLRS. Direktni udari na stambene zgrade. Kuće su se zapalile, užasan prizor, čudom niko nije poginuo. Pravac Kamenskoje – Novobogdanovka – oko šest raketa iz MLRS-a, Mihajlovka – četiri rakete iz MLRS-a i namerno pogođena škola -rekao je Rogov.

Nebenzja: Varšava i Kijev zeleli da izazovu sukob Rusija-NATO

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da su saopštenja Varšave i Kijeva povodom pada projektila u Poljskoj imala za cilj da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petar

pre 1 godinu

Putine sta cekas ? razori im sve pruge, mostove, tunele i aerodrome, pa udari na kiev da ih opametis bez milosti

ratko

pre 1 godinu

ukraincui ne nasedajte na tog propalog glumca ,dal je moguce da ste toliko glupi

Kosta

pre 1 godinu

Pripadnik 64 meh. brigade ruske vojske se pojavio u Madridu i zatrazio azil , rekao je da ce ispricati sve sta se digadjalo u Buci..... "Sravnjena" fabrika gasa ponovo pocela sa proizvodnjom... Ukrajina kontrolise ne 1% LNR, nego oko 11%, .....potvrdili su u ruskom ministarstvu odbrane demantirajuci tako izjave nekih lidera LNR

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija