• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tass/sputnjik

17.11.2022

14:22 >> 15:31

SUD U HAGU: Doživotna za trojicu Rusa zbog obaranja malezijskog MH17, pogođen je raketom "Buk" iz Donjecke oblasti!

Vesti

SUD U HAGU: Doživotna za trojicu Rusa zbog obaranja malezijskog MH17, pogođen je raketom "Buk" iz Donjecke oblasti!

Podeli vest

Sud u Hagu osudio je na doživotni zatvor trojicu Rusa koje je proglasio krivim za obaranje malezijskog aviona na letu MH17 iznad Ukrajine 2014. godine kada je pogunulo 298 putnikia i članova posade

Četvorica osumnjičenih, Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Leonid Harčenko, nisu prisusvovali suđenju. Pulatov je oslobođen optužbi, dok su trojica saoptuženih osuđena na doživotne kazne zatvora.

Okružni sud u Hagu presudio je da je avion MH17 bio oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema "Buk", iz polja kod Pervomajska, Donjecka oblast, saopštio je sudija Hendrik Stejnhaus

Prvomajsk se u tom trenutku nalazio pod kontrolom Donjecke Narodne Republike.
Prema mišljenju suda, "boing" je oboren tokom unutrašnjeg oružanog sukoba u Ukrajini.

Podsetimo, sudski proces u slučaju pada aviona na letu MH17 počeo je u Holandiji 9. marta 2020. godine. Sudi se trojici državljana Rusije i jednom državljaninu Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Harčenku.

Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudi u odsustvu. Osmog juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu. U optužnici holandskog tužilaštva od decembra 2021. godine traži se da se sva četvorica optuženih osude na doživotnu robiju „zbog organizovanog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu“.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Foto: Reuters

Mesto pada malezijskog "boinga 777"

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Ukrajinske vlasti odbile su da dostave podatke sa svojih radara, a SAD nisu dostavile istrazi satelitske snimke, gde se, kako tvrde, vidi trenutak lansiranja rakete.

Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. Kako je izjavljivao zamenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svedoče da je raketa „Buk“, koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

Rusi nisu idioti kao nasi zuti debili pa da predaju svoje ruse ,samo zato sto ti idioti iz haga kazu da je tako. oni nemaju izdajice kao sto su Tadic ,Sutanovac Djilas ,Jeremic da ne nabrajam sve . to rade samo izdajice svoje zemlje da okrivljuju generale i vojnike koji su branili svoju otadzbinu ,ali nikad nije kasno suditi im za veleizdaju i spijunazu svoje zemlje ,ako ima Drzave pravne

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija