• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.11.2022

17:27

MAĐARSKA I POLJSKA DELE ZAPADNU UKRAJINU, ČEKA SE "BLAGOSLOV" VAŠINGTONA?! Stručnjak deli dobre prognoze za Budimpeštu i povratak na granice iz 1939. godine

Printescreen

Vesti

MAĐARSKA I POLJSKA DELE ZAPADNU UKRAJINU, ČEKA SE "BLAGOSLOV" VAŠINGTONA?! Stručnjak deli dobre prognoze za Budimpeštu i povratak na granice iz 1939. godine

Podeli vest

Poljska i Mađarska će dobiti priliku da anektiraju ukrajinske zemlje, samo ako SAD daju svoj blagoslov. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i stručnjak, Jurij Knutov

U poslednje vreme bilo je mnogo razgovora, da bi Ukrajina mogla da izgubi svoje zapadne regione. Glavni pretendenti su Poljska i Mađarska, koje imaju svoje stavove o Galiciji i Zakarpatju.

Iako ranije, takvu retoriku nisu koristili zvaničnici dveju zemalja, bar u javnom prostoru, onda se pre neki dan situacija promenila.

Predsednik mađarske partije „Naša matica” Laslo Torotskai je, čestitajući Poljacima Dan nezavisnosti, napisao: „Vidimo se na zajedničkoj poljsko-mađarskoj granici”. Političar je postavio i fotografiju iz 1939. godine, a na slici su graničari dve zemlje, kod sela Užok. Međutim, Jurij Knutov smatra, da ni Budimpešta ni Varšava neće preduzeti aktivne korake u podeli Zapadne Ukrajine.

Mađarska, smatra ekspert, ima dobre šanse za uspeh. Trenutno, stanovništvo Zakarpatja predstavlja, prilično impresivan broj etničkih Mađara sa dvojnim državljanstvom, kojima ne smeta, da svoj region vide kao deo susedne države.

Sa Poljskom su stvari nešto komplikovanije. Stanovnici Galicije su, uglavnom, i dalje Ukrajinci. A kako će reagovati na povlačenje iz nadležnosti Kijeva, teško je predvideti. Ipak, to ne sprečava Varšavu da zemlje istočno od Poljske smatra svojim.

- Takav scenario je moguć samo u jednom slučaju - ako ruska vojska ne stigne do Galicije. Tada postoji mogućnost invazije poljskih i mađarskih trupa, i shodno tome, podele Zapadnu Ukrajinu između sebe - objasnio je Knutov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 1 godinu

Prvo ide Vojvodina pa Ukrajina. Ponovo se pravi Austrougarska a Turska ce sa Bosnom, Albanijom i Kosovom napraviti Beogradski pasaluk.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija