• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Fakti.org

17.11.2022

17:54

OVO SU DETALJI DOGOVORA IZ ANKARE! Rusija i SAD neće koristiti "atomsko oružje" - ALI ZAŠTO ONDA VAŠINGTON MODERNIZUJE NUKLEARNI ARSENAL?!

Vesti

OVO SU DETALJI DOGOVORA IZ ANKARE! Rusija i SAD neće koristiti "atomsko oružje" - ALI ZAŠTO ONDA VAŠINGTON MODERNIZUJE NUKLEARNI ARSENAL?!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su se Rusija i SAD dogovorile u Ankari da ne koriste nuklearno oružje

Otkrio je da je informacije od dogovoru koji su postigli šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin i šef CIA Vilijam Berns dobio od šefa svoje (turske) obaveštajne službe. I dodao:

- Po dogovoru, ni SAD ni Rusija neće pokušati da upotrebi nuklearno oružje. I mi želimo da ih "nateramo" da ostanu u bliskom kontaktu i da se češće okupljaju. Novom svetskom ratu ne treba dati ni jednu jedinu šansu.

Zamenik portparola Stejt departmana Vedant Patel izjavio je da se u Ankari razgovaralo o verovatnim posledicama upotrebe nuklearnog oružja.

Bela kuća je saopštila da je sastanak Berns-Nariškin u funkciji održavanja „kanala komunikacije“ između SAD i Rusije.

Naglasila je da nije bilo nikakvih pregovora o nagodbi povodom Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je inicijativa za pregovore potekla od američke strane.

Foto: AP PHOTO

U javnoj verziji nove američke nuklearne strategije navodi se da će nakon duboke modernizacije, strateški bombarderi B-52 ostati u službi najmanje do 2050. godine. Biće korišćeni kao vazdušne platforme za lansiranje savremenih i naprednih nuklearnih raketa dugog dometa, uključujući i hipersonične.

Strateški bombarderi V-21 Rider, koji su u razvoju, u potpunosti će zameniti trenutnu flotu stelt-strateških bombardera V-2A Spirit. Ukupno će biti kupljeno najmanje 100 novih aviona.

Prema Strategiji, američka avijacija će dobiti nove nuklearne projektile sposobne da razaraju dobro utvrđene i podzemne objekte. Glavni nosilac nuklearnih bombi V61-12 biće lovac pete generacije F-35A. On će u toj ulozi zameniti zastareli F-15E.

Američka mornarica treba da dobije najmanje 12 strateških raketnih podmornica klase Columbia koje će zameniti podmornice klase Ohio.

Biće opremljene raketama Trident II koje su u upotrebi od ranih 1990-ih. Biće modernizovane i sa produženjem veka trajanja i opremljeni nadograđenim bojevim glavama W88 Alt 370 snage 470 kilotona.

Kopnene šahtne interkontinentalne rakete Minutement III Pentagon će postepeno zameniti novim Sentinel sa W87-0 i W87-1 bojevim glavama. Njihov broj će držati na nivou od 400 jedinica.

Strategija je predvidela odustajanje od najambicioznijeg projekta iz vremena Donalda Trampa – od razvoja podmorničke krstareće rakete dugog dometa SLCM-N.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija