• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

17.11.2022

19:45

KRIJU LI TO NEŠTO OD NAS?! Ovo po zvaničnoj istoriji nije moguće, a ipak je tu! KAKO JE U KANADU I AMERIKU DOSPEO PRE KOLUMBA?!

Printskrin video

Vesti

KRIJU LI TO NEŠTO OD NAS?! Ovo po zvaničnoj istoriji nije moguće, a ipak je tu! KAKO JE U KANADU I AMERIKU DOSPEO PRE KOLUMBA?!

Podeli vest

Vlada kanadske provincije Njufaundland i Labrador saopštila je da je lokalni istoričar amater Edward Hynes tokom leta na južnoj obali Njufaundlanda pronašao engleski novčić star šesto godina, što je i prijavio u skladu sa Zakonom o istorijskim resursima. Lokacija otkrića je tajna kako bi se sprečili "lovci na blago"

Novčić prethodi prvom dokumentiranom kontaktu Evrope sa Severnom Amerikom još od Vikinga, u okviru 9.000 godina duge istorije naseljavanja ljudi i bogatom starosedilačkom kulturom. 

Paul Berry, bivši kustos Muzeja Banke Kanade, identifikovao je novčić kao kovanicu Henrika VI. Utvrđeno je da je iskovan u Londonu između 1.422. i 1.427. godine. U 15. veku novčić je imao vrednost kao otprilike 60 dolara danas.

Pre tog otkrića, 2021. pronađen je novčić iskovan oko 1.490. na lokalitetu Cupids Cove Plantation Provincial Historic Site te se smatro najstarijim engleskim novčićem pronađenim u Kanadi.

Berry napominje da najnoviji pronađeni zlatnik verovatno nije bio u platnom prometu kada je izgubljen, a postoji mnogo spekulacija o tome kako je točno stigao do Kanade.

Lokalni arheolog Jamie Brake kaže da će nakon završetka istraživanja novčić verovatno biti izložen u muzeju "The Rooms" u St. John'su, glavnom gradu provincije.
 
- Kada je ovaj zlatnik bio iskovan, Englezi još nisu znali za postojanje Amerike -tvrdi Brake.

Godine 1.583 Njufaundland je postao prvi engleski posed u Severnoj Americi, a uspostavljanje masovnog ribolova prekinulo je pristup tradicionalnim izvorima hrane za autohtono stanovništvo.

- Postoje izvesna saznanja o evropskom prisustvu ovde i pre 16. veka, isključujući nordijske (vikinške). Mogućnost dolaska Evropljana pre 16. veka bila bi prilično neverovatna i veoma značajna za ovaj deo sveta - zaključuje Brake.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lucky

pre 1 godinu

Novcic ili sta god ,star milion godina ,mozda je neko juce izgubio. Nikakav dokaz ni za sta nije!!!! Prvi belci koji su hodali severnom i juznom amerikom su rusi!!!! Pesice su prelazili s azisskog na americki kontinent!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija