• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.11.2022

20:53

"BOG RATA" SVE BLIŽI RUSKOM FRONTU, NATO SE NADA - PUTIN ĆE PRED NJIM OSTATI NEMOĆAN?! Navodno je nadmašio tešku sovjetsku artiljeriju

AP/Photo

Vesti

"BOG RATA" SVE BLIŽI RUSKOM FRONTU, NATO SE NADA - PUTIN ĆE PRED NJIM OSTATI NEMOĆAN?! Navodno je nadmašio tešku sovjetsku artiljeriju

Podeli vest

Američki saveznici u NATO, navode da je američki artiljerijski raketni sistem HIMARS, novi "bog rata" u Ukrajini

Američki artiljerijski raketni sistem "M142" visoke pokretljivosti (HIMARS) je zvezda proboja tekuće ruske invazije na Ukrajinu, koju koriste ukrajinski branioci da nanesu razornu štetu koncentraciji moskovskih trupa i čvorištima snabdevanja dok kijevske snage guraju višestruke kontraofanzive, navode američki analitičari.

Američki saveznici u NATO su to primetili, a "novi Bog rata“, kako je jedan analitičar opisao sistem, izgleda da će biti ključni deo istočnog štita alijanse protiv ruske agresije u doglednoj budućnosti.

Prošle nedelje, Litvanija je postala poslednja od baltičkih država NATO koja je obezbedila "HIMARS" sporazum, pri čemu su SAD odobrile prodaju osam sistema za 495 miliona dolara.

Partneri Estonija i Letonija najavili su svoje planove za kupovinu po šest "HIMARS" sistema u julu, odnosno oktobru. Poljska je već dogovorila svoj prvi dogovor za 20 sistema 2018.

Ali, usred istorijske vojne ekspanzije, Poljska želi da svom arsenalu doda još stotine HIMARS-a, iako je zabrinutost oko toga koliko će trajati isporuka navela Varšavu da traži dodatne Chunmoo sisteme iz Južne Koreje.

"HIMARS je sada novi Bog rata“, rekao je Mark Vojger, bivši specijalni savetnik za ruske i evroazijske poslove tadašnjeg komandanta američke vojske u Evropi generala Bena Hodžisa,

- Dokazao je svoju efikasnost i ovo je prvi put da se HIMARS koristi u tolikom broju, posebno protiv oružanih snaga druge države - rekao je Vojger, sada nerezidentni viši saradnik u Centru za evropske analize i profesor na Američkom Univerzitet u Kijevu, rekao je za Newseek.

Foto: wikipedia.org

- Oni pružaju takvu prednost. Gotovo je nemoguće braniti se od onoga što Rusi imaju - dodao je Vojger.

Američki i ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija nije uspela da uništi ni jedan HIMARS, uprkos ponovljenim i nedokazanim tvrdnjama Moskve o suprotnom.

- One su tako precizne i tako moćne u fizičkom smislu, ovih šest ili 12 raketa su mnogo deblje i mnogo masivnije od onoga čime Rusi gađaju, GRAD i SMERCH i drugi sistemi. I što je najvažnije, imaju dug domet - naglasio je američki analitičar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

Ponovo gomila propagandnih budalaština u režiji Informera. Odakle li prepisujete ove gluposti

Vla

pre 1 godinu

Svaki ciganin svoga konja hvali, proizvodjaci trljaju ruke, naivni kupuju i ne pitaju o ceni, Bravo njima, istina CE izaci na videlo koliko su dobri tek za 15-20 godina, Kada budu vec U korpu za otpatke

Miki

pre 1 godinu

Himars nije nista bolji od Tamnave.Da im Rusi pogase navigacionu tehniku, a mogu, obican artiljerijski sistem srednjeg i dugog dometa.Preciznost na 200 kg eksploziva u metrima nije bitna.Bitno je da ce ga kupiti balticke velesile, glupi Poljaci i jos po neki satelit.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59