• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.11.2022

21:07

"SVE ĆU VAM ISPRIČATI" ČIBRINOVO SVEDOČENJE ĆE SAHRANITI PUTINA?  Zatražio azil u Španiji, spreman da progovori o "ZLOČINIMA"?!

afp

Vesti

"SVE ĆU VAM ISPRIČATI" ČIBRINOVO SVEDOČENJE ĆE SAHRANITI PUTINA? Zatražio azil u Španiji, spreman da progovori o "ZLOČINIMA"?!

Podeli vest

Nikita Čibrin, 27-godišnji ruski vojnik i pripadnik zloglasne 64. motorizovane brigade, za koju se sumnja da je izvršila masakr u Buči, sleteo je u Madrid i zatražio politički azil!

Ovu neverovatnu priču otkrio je britanski The Guardian i sada bi priča o zverstvima u predgrađu Kijeva mogla da dobije svoj nastavak.

Čibrin je proveo više od četiri meseca na ratištu u Ukrajini, a onda je potpuno neočekivano u utorak osvanuo na madridskom aerodromu Barahas. Prišao je graničnoj policiji, predstavio se i zatražio politički azil. Odmah nakon toga prebačen je u centar za migrante.

U telefonskom razgovoru sa novinarom Gardijana, Čibrin je negirao da je učestvovao u ubistvima civila, čak je dodao da u Ukrajini nije ispalio nijedan metak. On je, međutim, dodao da je spreman da sve što je doživeo i video u Ukrajini ispriča na međunarodnim sudovima.

Foto: AP/Tanjug

Poginuli u navodnom masakru u Buči

- Nemam šta da krijem! Rusija je započela ovaj rat, ovaj zločinački rat. Učiniću sve da se ovo završi što pre, sve ću reći - rekao je Čibrin.

Ruski vojnik tvrdi, a to još uvek nije provereno, da je dezertirao iz svoje brigade još u junu. On je navodno već prvog dana invazije rekao svojim komandantima da se žestoko protivi ratu. Naravno, njegove reči nisu naišle na odobravanje i bačen je na „dno lanca ishrane”.

- Prvo su mi zapretili zatvorom, a onda su ipak odlučili da me kazne tako što su me očistili i uredili. U svakom slučaju, gurnuli su me što dalje od ratišta - rekao je Čibrin.

"Svi smo bili prevareni"

Gardijan ističe da nisu mogli samostalno da provere sve detalje Čibrinove priče. Čibrin je dostavio dokumente i fotografije na kojima se vidi da je bio stacioniran u 64. motorizovanoj brigadi u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Buča

Maksim Grebenjuk, advokat koji je na čelu organizacije Vojnog ombudsmana u Moskvi, kaže da ga je Čibrin kontaktirao tokom leta. Grebenjuk je rekao da mu je Čibrin rekao o svom protivljenju onome što Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“ i njegovoj želji da se ne bori u Ukrajini.

Čibrin je rođen u Jakutsku, u istočnom Sibiru, a pridružio se ruskoj vojsci u leto 2021. - Nisam mislio da ću biti umešan u bilo kakve ratove - rekao je on, navodeći finansijske poteškoće kao razlog svoje odluke da se pridruži vojsci.

On kaže da je sa svojom jedinicom prvi put ušao u Ukrajinu 24. februara, istog dana kada je počela invazija, preko beloruske granice. - Nismo imali pojma da ćemo se boriti u Ukrajini - rekao je on. Svi smo bili prevareni“, rekao je Čibrin.

Prema njegovim rečima, prvi mesec od invazije proveo je u selu Lipivka, oko 50 kilometara zapadno od Kijeva. U tom periodu, Čibrinova brigada je optužena za masakriranje civila u Buči i Andrijevki, dva mesta u blizini Lipivke.

Foto: AP/Tanjug

Poginuli u Buči

Ruski istraživački sajt iStories ranije je objavio priznanje vojnika koji je bio deo Čibrinove jedinice, koji je pred kamerama priznao da je pucao i ubio civila u ukrajinskom mestu Andriivka, selu manje od 8 kilometara od Lipivke.

Nakon što su ukrajinski zvaničnici identifikovali 64. motorizovanu brigadu kao jedinicu koja je zauzela Buču, ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je toj brigadi počasnu titulu „gardista“ i pohvalio jedinicu za „veliko herojstvo i hrabrost“.

Čibrin tvrdi da tokom boravka u Lipivki nije bio svedok pucnjave, ali je rekao da su pripadnici jedne od jedinica rutinski pljačkali domove Ukrajinaca. Sve su opljačkali. Mašine za veš, elektroniku, sve“, rekao je on.

Pobegao je sakrivši se u kamionu koji je išao za Rusiju

On dodaje da su među njegovim saborcima bile "široko rasprostranjene glasine" da su pripadnici njegove jedinice umešani u seksualno nasilje i ubistva civila. Ujedinjene nacije su ranije saopštile da je Rusija koristila silovanje i seksualno nasilje kao deo svoje „vojne strategije“ u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 1 godinu

sve ce da kaze samo da ne ratuje dobro su nam poznati ti scenriji ,klosaru jedan izdao si Rusiju za saku dolara ,bilo ih je i kod nas cela zuta bagra

Milutin

pre 1 godinu

Ko može da veruje izdajnicima svog naroda? Niko!

Dimitrije

pre 1 godinu

Bravo za Informer, dno dna. Pa vi se pridružujete propagandi zapada protiv Rusije. Da ste izlazili 1999. bili biste na strani NATO i podržavali šiptarske laži. Odvratno. Brišem Informer iz booksmarka. Nekada sam kod vas lovio brze vesti ali sada kad ste postali plaćenici kojekakvih propagandnih britanskih servisa kod vas nema šta da se nađe. Na primer ova budalaština koju ste objavili je kao i svedočenje Dražena Erdemovića ili svedočenje onog majmuna protiv ruskih sportista. Stanite u red bićete poznati kao sledeći

vladimir

pre 1 godinu

Vučićeviću "kritikuješ" tajkunske medije a pišeš još sramnije "vesti"!? Po tebi - neki vojnik će "svojom izjavom" da sruši Putina ..... u prevodu Rusiju! Da te potsetim /nažalost/ kao urednika, Putin je već "osudjen" kao zločinac /izmišljenim optužbama/ od strane Zapada ali zbog "nemoći" ne mogu mu ništa! I sada će neki vojni dezerter da sruši "rusku imperiju"!? Takve gluposti bi napisao samo ako želim da se dese ili ako imam problem sa "pameću"!

mm

pre 1 godinu

Stvarno smešno ili je dečko retarda.Postao profesionalni vojnik i kada je počeo rat bio je začudjen šta će on u njemu.Sve se dalje svodi na rekla kazala.Bojim se da će ga uskoro naći negde u Španiji, obešenog jer se "pokajao".Dezertere i izdajice niko ne voli,čak ni ovi koji su ga primili.

nebojsa

pre 1 godinu

Искрено саучешће твојој породици.

Mislav

pre 1 godinu

Pa eto, zbilja Srbi i Rusi jesu prava braća. Za obje vojske prvo je u interesu pljačka svega što se popljačkati dade. Isto tako su i Srbi svaki pedalj Hrvatske koji su okupirali, prvo dobro i temeljno popljačkali.

Vla

pre 1 godinu

Svaki dezerter i trazilac azila prica istu pricu, ja nisam to su drugi ucinili i pocinje da prica Ono Sto je Video na filmovima a nema veze sa istinom, tipicno za dezertere

zoran

pre 1 godinu

ko je odgovarao u NATO što su Jugoslaviju bombardovali i još 20 zemlje do sada .

Bungi

pre 1 godinu

Ako Gardian prenosi, sve nam je jasno.Gledao sam snimak iz Buče kako u retrovizoru ukrajinskog vozila "mrtvi" pored puta ustaje, dosadilo mu da leži na hladnom adfaltu.Markale1 i 2, Račak, Alep,...jeftina holivudska predstava.

iz glave

pre 1 godinu

koje gluposti, recimo da su na ratištu uzeli 100 mašina za veš iz ukrajinskih kuća, a sve polovno - gde će i šta će sa njima, oni za mesečnu platu mogu da kupe 5-10-20 novih ... očigledno je cija našla nekog ko će za pare da potvrdi njihov medijski promašaj

dd

pre 1 godinu

И како је дотични стигао до Шпаније? Кажете дошао авионом? Да ли је имао шпански Шенген? Или било који други? Када и где га је добио? Како је изашао из Русије? Ако није имао валидну визу, како је ушао у авион? Много питања, сувислог одговора нема.

vladimir

pre 1 godinu

Ti si Vučićeviću polupismeni i vrlo sujetan čovek kao urednik ovog "tabloida", daleko od novinarske profesije koja ti nije bliska, što i jeste karakteristika DOSovaca, koju karakteriše amaterizam, nemoral i kriminalne namere, a to znači - ti si LOŠ čovek za SVA vremena! To što "podržavaš" predsednika Vučića je neiskrena i lažna podrška koju malo iskusniji čitaoci lako prepoznaju!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija