• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

18.11.2022

16:23

EVROPA IGRA OPASNU IGRU, SRLJAMO U RAT?! Orban izneo krajnje upozorenje Briselu: Na Mađarsku ne računajte...

Google maps/Rojters

Vesti

EVROPA IGRA OPASNU IGRU, SRLJAMO U RAT?! Orban izneo krajnje upozorenje Briselu: Na Mađarsku ne računajte...

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da su sankcije EU Rusiji "korak ka ratu”, pojačavajući kritike na račun strategije Brisela, koju smatra „opasnom”.

- Ko god da ekonomski interveniše u vojnom sukobu zauzima poziciju - rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radio stanici bliskoj vladi.

– Malo po malo klizimo ka ratu – upozorio je on, izražavajući zabrinutost zbog gomilanja mera usvojenih u cilju sankcionisanja ruske ofanzive u Ukrajini.

Orban se protivi i predlogu Evropske komisije da se Ukrajini 2023. dodeli pomoć od 18 milijardi evra u vidu kredita, čije bi kamate otplaćivale zemlje članice EU. „Mađarska neće prihvatiti da članice EU zajednički ugovaraju kredite za pomoć Ukrajini“, rekao je on na konferenciji, prenela je agencija MTI.

On radije savetuje da se plati samo jedan iznos, podeljen "pravično" između 27 država članica. Mađarska bi mogla dati do 170 miliona evra u okviru bilateralnog sporazuma sa Kijevom, rekao je on.

Orban je rekao da je spreman da se "bori" protiv mogućeg novog paketa mera kako bi Mađarska bila "izuzeta" iz njega, kao u slučaju embarga na naftu. Sada šaljemo razorno oružje, obučavamo ukrajinske vojnike na sopstvenoj teritoriji, uvodimo energetske sankcije... Postajemo sastavni deo sukoba“, rekao je Orban radiju.

- Još nismo pucani preko glave, ali smo veoma blizu da postanemo zaraćena strana. Evropa igra veoma opasnu igru – zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

Orban je 100 % u pravu. Ne treba se ni na koji način mešati u sukob zaračenih strana.

Ero

pre 1 godinu

EU je već u ratu.Samo vlastima još nije javljeno.Javiće im narod na svakim sledećim izborima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija