• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/https://www.newsweek.com/

19.11.2022

14:36

AMERIKANCI MERKAJU DALEKO RUSKO OSTRVO! Kažu da ga se nikada nisu ni odrekli, a sada im je rat u Ukrajini dao ideju... "Povratak američke zemlje bio bi..."

AP PHOTO

Vesti

AMERIKANCI MERKAJU DALEKO RUSKO OSTRVO! Kažu da ga se nikada nisu ni odrekli, a sada im je rat u Ukrajini dao ideju... "Povratak američke zemlje bio bi..."

Podeli vest

Sjedinjene Države imaju pravo na udaljeno ostrvo koje je u rukama Moskve skoro jedan vek, rekao je za Njuzvik bivši američki komesar za Arktik

Ostrvo Vrangel se nalazi 270 milja severozapadno od rta Lisburn na Aljasci, u Severnom ledenom okeanu na dalekom istoku Rusije, između Čukotskog i Istočnog Sibirskog mora, piše Njuzvik.

U oktobru je američko vazduhoplovstvo presrelo ruske bombardere pored granica Aljaske, ističući strateški značaj ostrva, posebno u vreme pojačanih tenzija između Moskve i Vašingtona zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Tomas Emanuel Dans, koji je bio komesar američke komisije za istraživanje Arktika 2021. godine, rekao je da nikada nije bilo formalnog prihvatanja ruskog prava na ostrvo, koje Moskva smatra delom autonomne teritorije Čukotke.

„Ono što se ovde promenilo je invazija na Ukrajinu i sa njom pitanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekao je Dans za Njuzvik.

1881. godine, američki kapetan Kalvin Huper i njegova posada sleteli su na ostrvo Vrangel gde su podigli američku zastavu. Huper je bio de fakto guverner Aljaske, koju su SAD kupile od Rusije 14 godina ranije.

Dans je rekao da postoji opsežna evidencija o tome da su Vrangel – i susedna ostrva De Long –smatrani američkom teritorijom.

Prva grupa stalnih doseljenika na Vrangel je stigla 1921. godine, ali su je 1924. zauzeli boljševički borci na sovjetskoj topovnjači Crveni oktobar. Američki doseljenici su uhapšeni i zatvoeni, neki su umrli u zatočeništvu.

Ameriknaci odustali posle Perl Harbura

 

„Nekako se to pojavilo uoči boljševičke revolucije [1917. godine. Rusija je tvrdila da je otkrila ostrvo 1911. i to iznela 1916. godine“, rekao je on.

Ali SAD nisu imale diplomatske odnose sa Rusijom ili Sovjetskim Savezom sve do 1933. i kao takve, „nikada nije bilo prihvatanja polaganja prava bilo koje druge nacije na njih“.

Oko 1941. godine u Kongresu se govorilo o uspostavljanju američke vazdušne baze na ostrvu Vrangel, ali je ta ideja odbačena nakon što je Japan bombardovao Perl Harbor 7. decembra te godine.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, bivši senatori Frenk Murkovski (R-AK) i Džesi Helms (R-NC) rekli su na debati Senatskog komiteta za spoljne poslove 1991. da ne žele da sporazum o granici sa Rusijom prejudicira buduće američke pretenzije na ostrva. 

Sporazum o pomorskim granicam ratifikovao je Senat SAD, ali ga Duma nikada nije ratifikovala.

„Dakle, tehnički to nije gotova stvar. Iako postoje diplomatske note između zemalja koje kažu da ga se pridržavaju — to nije sporazum na snazi.“

 

Ruska baza, polarni medvedi i morževi

 

List Komersant je 2. novembra objavio da rusko Ministarstvo prirodnih resursa nastoji da ublaži ekološka ograničenja za Vrangel koji je pod zaštitom Uneska.

Ostrvo na kojem je ruska vojna baza veličine je grčkog ostrva Krit i domaćin ogromne populacije polarnih medveda, pacifičkih morževa i jedinstvenih vrsta biljaka i ptica selica. Grinpis u Rusiji izrazio je zabrinutost zbog uticaja vladinih predloga na životnu sredinu, koji uključuju izgradnju i omogućavanje sletanja i preleta helikoptera.

Foto: AP PHOTO

Ministarstvo je saopštilo da zaštićena područja u Rusiji „ne bi trebalo da stvaraju prepreke za zaštitu najvažnijih interesa države u odbrani i nacionalnoj bezbednosti“ , preneo je Komersant , nagoveštavajući Vrangelov značaj.

Takođe, Severni morski put postaje saobraćajnica za američki izvoz tečnog prirodnog gasa u Aziju, koji bi plovio tik pored Vrangela i ostrva De Long, a ruska kontrola nad ostrvima pomogla bi Rusiji da diktiraju kako se tim morskim putem upravlja.

„Ostrva bi mogla da budu deo širih pregovora, za postizanje rešenja i restrukturiranje naših odnosa sa Rusijom kroz više dogovora“, rekao je Dans, koji je takođe bio savetnik podsekretara za međunarodne poslove u američkom ministarstvu finansija.

„Povratak američke zemlje bio bi veoma produktivan korak. Posebno zato što smo angažovani na pokušajima da obnovimo ukrajinski suverenitet nad njihovom zemljom, a imamo i sopstvene probleme sa Rusijom", rekao je Dans.

Vrangel nije spomenut

Portparol Stejt departmenta rekao je da Sporazum o pomorskoj granici između SAD i SSSR potpisan 1. juna 1990. definiše pomorske granice između SAD i Rusije u Arktičkom okeanu, Beringovom moru i severnom Tihom okeanu.

„Pregovori koji su doveli do tog sporazuma nisu se bavili statusom ostrva Vrangel, ostrva Herald, ostrva Benet, ostrva Dženet ili ostrva Henrijeta“, rekao je portparol.

Foto: AP PHOTO

Sporazum se takođe ne odnosi na ostrvo Medni i stene kraj njegove obale u Beringovom moru.

„Nijedno od ostrva ili stena nije uključeno u kupovinu Aljaske od Rusije 1867. godine, a Sjedinjene Države nikada nisu polagale pravo na njih, iako su Amerikanci bili uključeni u otkrivanje i istraživanje nekih od njih“, dodao je portparol Stejt departmenta.

U međuvremenu, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova rekao je za Njuzvik da suverenitet Moskve nad ostrvom Vrangel „ne osporava američka administracija“ i da je svaki „pokušaj prekrajanja istorije očigledno kontraproduktivan i prepun posledica“.

"Naša zemlja ima pun suverenitet nad ovom severnom teritorijom i priobalnim vodama. Ne mislimo da će vlasti u Vašingtonu preuzeti rizik da teritorijalno pitanje u vezi sa rusko-američkom granicom pokrenu na bilo kom ozbiljnom nivou", navodi se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Mogu samo da ga merkaju . Za Aljasku nisu nista platili , novci nisu nikad stigli u Moskvu , prevarili su Cara.

branislav41

pre 1 godinu

Ameri,ddobicete to ostrvo od rusa,ali kaad mrtav p*dne,Dzukele jedne !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija