• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Sputnjik

20.11.2022

07:00

ZAPAD I UKRAJINA U PROBLEMU! Neočekivan potez Rusije STIŽE kao GROM iz vedra neba! Ima li odgovora za OVO UBOJITO ORUŽJE?

Vesti

ZAPAD I UKRAJINA U PROBLEMU! Neočekivan potez Rusije STIŽE kao GROM iz vedra neba! Ima li odgovora za OVO UBOJITO ORUŽJE?

Podeli vest

Sve raketne jedinice Rusije naoružane su savremenim i jedinstvenim raketnim sistemima "iskander-M", njima nema ravnih u svetu, saopštila je Rusija

- Jedinice raketne artiljerije naoružavaju se savremenim sistemima, koji se uspešno koriste tokom specijalne vojne operacije - navodi se u saopštenju.

U sastav naoružanja raketnih formacija uvrštavaju se višecevni raketni lanseri velikog i srednjeg kalibra – "tornado-S" kalibra 300 milimetara i "tornado-G" kalibra 122 milimetara. Prednosti ovih raketnih bacača su povećana snaga raketa, velika brzina paljbe, veliki domet i mobilnost sistema.

Kako se ističe, arsenali artiljerijskih jedinica nastavljaju da se popunjavaju modernizovanim samohodnim haubicama 2S19M2 "mstsa-S".

Foto: rusmilitary.wordpress.com

Iskander-M

Ovo borbeno vozilo može da deluje u režimu "baraža paljba" tokom koga nekoliko projektila, koji se ispaljuju iz jednog topa pod različitim uglovima, istovremeno pogađa metu čime je poraz protivnika zagarantovan.

U Oružanim snagama Rusije 19. novembra obeležava se Dan raketnih snaga i artiljerije. Praznik je ustanovljen pre 78 gpdina za velike zasluge artiljerije tokom bitke za Staljingrad. Upravo 19. novembra 1942. godine počela je kontraofanziva Crvene armije koja je označila prekretnicu u Velikom otadžbinskom ratu. Operacija "Uran“ bila je jedna od ključnih u suprotstavljanju fašističkim trupama.

U ovoj krvavoj borbi ispoljila se odlučujuća uloga artiljerije kao glavne vatrene udarne snage, koja je doprinela konačnom porazu neprijatelja.

Raketni sistemi "Iskander" imaju domet do 500 kilometara i izuzetnu preciznost, kao i veliku mobilnost. Rakete mogu da nose i konvencionalne i nuklearne bojeve glave.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!
Društvo

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!

Višnja Kostić iz Gračaca kod Vrnjačke Banje je majka četvoro dece, profesorka srpske književnosti i jezika i popadija! Uloga popadije u jednoj parohiji nije mala. Osim što što vodi računa da porodica sa četvoro dece živi u skladu sa tradicijom i pravoslavnim običajima, svom suprugu svešteniku Milanu Kostiću, pomaže u crkvenim poslovima i humanitarnom radu, a u tom cilju koristi društvene mreže...

03.05.2024

14:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija