• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informator.rs

22.11.2022

09:26

VEĆINA KOJI SU POGINULI BILA SU DECA! Jezivi prizori nakon razornog zemljotresa u Indoneziji, spasioci tragaju za preživelima (FOTO)

Rojters

Vesti

VEĆINA KOJI SU POGINULI BILA SU DECA! Jezivi prizori nakon razornog zemljotresa u Indoneziji, spasioci tragaju za preživelima (FOTO)

Podeli vest

Indonezijski spasioci se utrkuju sa vremenom da pronađu one zarobljene u ruševinama dan nakon što je snažan zemljotres pogodio region Čiandžur u zapadnoj Javi

Zemljotres magnitude 5,6 bio je na dubini od samo 10 kilometara i pričinio je veliku štetu. Uništene su ili oštećene škole, bolnice, brojne zgrade. Broj mrtvih još nije poznat, do sada su pronađena 162 mrtva, a preko 700 je povređeno. Mnogi od poginulih i povređenih su deca.

Ostali pod ruševinama

Indonezijska Nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa (BNPB) saopštila je da je najmanje 25 ljudi i dalje zatrpano ispod ruševina. Napori da se dođe do žrtava otežani su nestankom struje, oštećenim putevima i više od 80 naknadnih potresa.

- Većina onih koji su umrli bila su deca - rekao je guverner Zapadne Jave Ridvan Kamil, prenosi Gardijan, dodajući da su mnogi učenici koji pohađaju dodatnu nastavu.

Prema prvim podacima koje su objavile lokalne vlasti, a prenela organizacija Save the Children, u zemljotresu je uništeno 30 osnovnih škola i dvadesetak drugih obrazovnih ustanova.

Lokalna bolnica nije mogla da primi toliki broj povređenih, pa su mnogi ležali na podu bolnice na dušecima ili su smešteni u improvizovane šatore postavljene ispred bolnice. Problemi su izazvali i nestanci struje.

„Iskopao sam dvoje dece, treće je nestalo“

- Sve se srušilo ispod mene i ja sam bio zgnječen pod ovim detetom - rekao je 48-godišnji stanovnik Rojtersu.

Dvoje moje dece je preživelo, iskopala sam ih... Dvoje sam donela ovde, a jednog još nema“, dodala je kroz suze.

Mus Mustopa, koji živi u Padaluju, selu u Cianjuru, rekao je indonezijskoj televiziji Kompas da je pomogao porodici da izvuče telo 80-godišnje žene koja je poginula u zemljotresu.

To se dogodilo iznenada, rekao je on i dodao: „Nisam bio spreman i video sam kuće koje su pretvorene u ruševine... Oko 50 kuća je oštećeno, a oko 10 teško oštećeno.

Crveni krst Indonezije poslao je medicinske sestre na motorima da stignu do povređenih u četiri najteže pogođena područja, koja su udaljena oko sat vremena od glavnog grada i inače su bila nepristupačna.

„Još uvek tražimo žrtve“

Spasioci su od ponedeljka uveče pronašli 14 tela zatrpanih u klizištu izazvanom zemljotresom, rekao je načelnik armije general Dudung Abdurahman, koji nadgleda napore za uklanjanje ruševina u pogođenom području.

 

 

- Još uvek tražimo žrtve - rekao je on.

Rovokopači i damperi su raspoređeni kako bi se otvorio pristup područjima pogođenim klizištima u selu Cugenang u Čianjuru, rekao je Endra Atmavidjaja, portparol ministarstva javnih radova.

To će omogućiti transport humanitarnog materijala, zdravstvenih radnika i hrane“, dodao je on.

Ministar za socijalna pitanja Tri Rismaharini posetio je u utorak pogođeni region kako bi procenio potrebe za pomoći.

- Pripremamo šatore za raseljena lica - rekao je ministar, a prenosi agencija Antara.

Anri Alfiandi, šef Nacionalne agencije za traganje i spasavanje, rekao je da je među žrtvama ispod srušenih zgrada mnogo dece koja su umrla dok su pohađali uobičajenu islamsku veronauku posle škole.

On je rekao da je oštećeno više od 2.300 zgrada i kuća.

Zemljotres se dogodio u 7.21 sa epicentrom 10 kilometara jugozapadno od Cijanžura, saopštila je Nacionalna meteorološka, geofizička i klimatološka agencija.

Zemljotres je izazvao ljuljanje visokih zgrada u Džakarti, zbog čega su stanovnici i kancelarijski radnici požurili napolje u panici.

Indonezija se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, oblasti poznatoj po čestim zemljotresima i vulkanskim erupcijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija