• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/webtribune

22.11.2022

17:14

KADA RUSI UNIŠTE OVO, SVE JE GOTOVO! Amerikanci otkrili AHILOVU PETU Ukrajine, dovoljna je samo PUTINOVA NAREDBA, a onda...

Tanjug/AP, Reuters

Vesti

KADA RUSI UNIŠTE OVO, SVE JE GOTOVO! Amerikanci otkrili AHILOVU PETU Ukrajine, dovoljna je samo PUTINOVA NAREDBA, a onda...

Podeli vest

Prema mišljenju analitičara, sasvim je moguće da će Putin zimi slediti princip pruskog vojskovođe Karla fon Klauzevica i lišiti Ukrajinu mogućnosti da dobije vojnu pomoć od Zapada, izjavio je Daniel Davis, glavni urednik „19FortiFive“

Kako autor tvrdi, Rusiji nije potrebno da zauzima velike gradove, da bi uspela u ukrajinskom sukobu. Pobeda se može postići, ako Vladimir Putin pronađe i eliminiše takozvani „princip gravitacije“ Ukrajine. Ovaj termin se pojavio početkom 19. veka, zahvaljujući čuvenom pruskom vojnom teoretičaru i vojskovođi Karlu fon Klauzevicu.

On je utvrdio, je da je „centar gravitacije” vojni centar moći i kretanja, od kojeg zavisi sve na frontu. Dakle, opšti vojni cilj treba da bude, da se neprijatelju oduzme ono bez čega ne može da pobedi.

„Po mojoj proceni, neosporno strateško težište Ukrajine su njeni zapadni koridori do granice sa Poljskom, odakle dolazi ogromna većina njene vojne podrške. Njihov operativni centar gravitacije su linije snabdevanja koje idu istočno od Kijeva, do različitih pozicija na ukrajinskoj liniji fronta. Bez ova dva koridora, za Kijev bi bilo praktično nemoguće da izdrži vojne operacije duže od nekoliko nedelja“, piše Dejvis.

Prema mišljenju analitičara, sasvim je moguće da će Putin zimi slediti princip Klauzevica, i lišiti Ukrajinu mogućnosti da dobije vojnu pomoć od Zapada. Autor smatra da za to Rusija mora da udari u tri pravca odjednom. Prvi može biti region Lavov.

Foto: printscreen Twitter

 

„Praktično, svo oružje i municija za Oružane snage Ukrajine ulazi u zemlju iz Poljske, iz nekoliko kopnenih puteva u pravcu Kijeva. Ako bi Rusija presekla ove rute napadom duž poljsko-ukrajinske granice sve do Lavova, mogla bi da preseče većinu vojnih zaliha sa Zapada, bez kojih Kijev ne bi mogao da održi svoje snage na liniji fronta, na istoku, duže vreme“, kaže se u članku.

Sumski region može postati drugi pravac uticaja. Ovo će lišiti Kijev mogućnosti da snabdeva Oružane snage Ukrajine u Harkovu, Zaporožju i Donbasu.

Dejvis je kao treći pravac naveo Donbas, gde ruske snage ubrzavaju napredovanje. U takvoj situaciji ukrajinska komanda biće u izuzetno teškoj poziciji.

„Ako Ukrajina pokuša da oslabi svoju poziciju kako bi poslala pojačanja na Zapad, rizikuje da ruske mehanizovane snage naprave proboj“, objasnio je analitičar.

Tako će Kijev izgubiti stalni kanal vojnog snabdevanja, i biće primoran da oslabi svoju poziciju na liniji dodira, ako pokuša da povrati kontrolu nad transportnim koridorima na zapadu zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Kada Rusi unište ovo...boli me ku*ac, i da unište i da ne unište...zašto ne pišete "kada Srbi vrate Kosovo, sve je gotovo". Ne smete. A zašto ne smete? Zato što deca moraju da imaju miran san.

dera

pre 1 godinu

Biće to uništeno i ovako i onako , mada je mnogo bolji efekat kada uz to orudje i drugu tehniku strada i posada , tako jednim udarcem dve muve padaju , i ne troše se skupe dalekometne rakete . Naravno da kada imaš ovakav učinak smanjuje se i pokrivenost voišta protivničkom pešadijom koja je u takvim situacijama kod onih koji su preživeli dovodi do demoralisanja , suma sumarum tehnika i ljudstvo izbačeni iz upotrebe, teren se lakše osvaja i gubitci su ispod minimuma . Takav način umanjuje finansijske troškove i podiže moral svoih vojnika koji imaju tada više vremena za predah i popunu svega što je potrebno .Naravno da ne treba žuriti jer zapad finansirajući i šaljući ljude i tehniku trpi ogromnu štetu . Ja malo pre rekoh dve muve padaju , biće da jako mnogo muva pada ! Muva bez glave, koje kauboi podmetnuše kao poslednje budale .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija