• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.11.2022

10:59

U EGIPTU PRONAĐEN DREVNI TUNEL ISPOD GRADA MRTVIH! Arheolozi: To je "geometrijsko čudo" (VIDEO)

youtube.com/pritnscreen

Vesti

U EGIPTU PRONAĐEN DREVNI TUNEL ISPOD GRADA MRTVIH! Arheolozi: To je "geometrijsko čudo" (VIDEO)

Podeli vest

Arheolozi su otkrili ogroman, spektakularan tunel ispod hrama u drevnim ruševinama grada Taposiris Magna na egipatskoj obali, koji su stručnjaci nazvali "geometrijskim čudom"

Arheolog Ketlin Martinez sa Univerziteta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici i njene kolege pronašle su tunel visok 2 metra 13 metara ispod zemlje. Njegov dizajn, prema egipatskom ministarstvu turizma i antikviteta, ima neverovatnu sličnost sa 1.036 metara dugim tunelom Eupalinos - akvaduktom iz 6. veka pre nove ere koji se nalazi na grčkom ostrvu Samos.

Tunel Eupalinos se često naziva inženjerskim čudom jer je bio građevina bez presedana u vreme izgradnje. Iako tunel Taposiris Magna nije prvi te vrste, njegova konstrukcija je podjednako impresivna. Iako njegova struktura podseća na onu na Samosu, još se ne zna koja je njena tačna funkcija, piše Science Alert.

Potraga za Kleopatrinim grobom

Martinesova, koja od 2004. radi na lokalitetu Taposiris Magna i traga za izgubljenom Kleopatrinom grobnicom, veruje da je na dobrom putu. Naime, prethodnim iskopavanjima otkriveni su tragovi koji kao da upućuju na čuvenu egipatsku kraljicu.

Taposiris Magna je oko 280. pre nove ere osnovao Ptolomej II, sin Aleksandra Velikog i jedan od Kleopatrinih predaka. Arheolozi veruju da je hram u gradu bio posvećen bogu Ozirisu i boginji Izidi – koju je obožavala Kleopatra. Na tom lokalitetu pronađeni su i novčići sa imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, kao i figurice Izide.

U hramu su pronađeni i grčko-rimski grobovi. Moguće je da su Kleopatra i njen muž Marko Antonije bili sahranjeni u sličnim grobnicama. Ali za sada je rano govoriti da li će ovaj tunel dati bilo kakvu informaciju o tome gde je slavna kraljica sahranjena.

Serija zemljotresa

Sada dolazi faza istraživanja obližnjeg Sredozemnog mora. Naime, između 320. i 1303. godine obalu je pogodila serija zemljotresa, zbog kojih se deo hrama srušio i potonuo. Pored toga, dosadašnja iskopavanja otkrila su mrežu tunela koja se proteže od jezera Mariout do Mediterana.

Bez obzira da li će arheolozi pronaći ili ne Kleopatrino poslednje počivalište, detaljna pretraga ovih ruševina mogla bi nam reći više o misterioznom drevnom gradu. U tunelu su već pronađena neka „blaga“: komadi grnčarije i pravougaoni blok krečnjaka.

- Ako otkrijemo grob Kleopatre i Marka Antonija, biće to najvažnije otkriće 21. veka. Ako ga ne pronađemo, ipak smo na ovom mestu našli velika otkrića", rekao je tadašnji ministar turizma i antikviteta. , Zahi Havass, pre 13 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12