• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

23.11.2022

20:45

(VIDEO) ORBAN SE OGRNUO VELIKOM MAĐARSKOM, RUMUNI I KIJEV POLUDELI - ON HOĆE NAŠE TERITORIJE!  Viktor im poručio, ne mešajte fudbal i politiku!

Google maps/Rojters

Vesti

(VIDEO) ORBAN SE OGRNUO VELIKOM MAĐARSKOM, RUMUNI I KIJEV POLUDELI - ON HOĆE NAŠE TERITORIJE! Viktor im poručio, ne mešajte fudbal i politiku!

Podeli vest

Viktor Orban odgovorio je na nezadovoljstvo Kijeva i Bukurešta njegovim pojavljivanjem u šalu sa mapom „Velike Mađarske".

         
Orban se, podsetimo, 20. novembra pojavio na fudbalskoj utakmici reprezentacije svoje zemlje protiv Grčke i oproštaja od nacionalnog dresa Balaža Džudžaka u šalu na čijim krajevima je bila Kraljevina Mađarska u granicama pre 1920. godine.

       
Tada je držala teritorije koje su sada sastavni delovi Rumunije, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Austrije i Ukrajine.

Mađarski premijer Rumunima i Ukrajincima povodom svog šala poručio:
       
- Fudbal nije politika. Ne gledajmo u njemu ono čega nema. Reprezentacija Mađarske je tim svakog Mađara, gde god da živi!".
       
Oleg Nikolenko, portparol Ministarstva inostranih poslova Ukrajine, rekao je da će mađarski ambasador biti pozvan „na tepih".
       
Orbanov šal nazvao je „propagandom ideja revizionizma".
       
Karta Mađarske pre Trijanonskog sporazuma, sa kojim je izgubila 72 odsto teritorije, a tri miliona etničkih Mađara ostalo u inostranstvu, često se koristi pri pravljenju suvenira, odnosno - za vreme zvaničnih manifestacija u Mađarskoj.

U Ukrajini, Mađari žive kompaktno u Zakarpatju koje je bilo deo Mađarske dok je ona sama bila deo Austro-Ugarske imperije.
       
Nakon raspada Habzburške monarhije na kraju Prvog svetskog rata, Zakarpatje je pripalo Čehoslovačkoj. Od 1939. deo ove teritorije je okupirala Mađarska, ali su nakon poraza nacističke Nemačke Moskva i Budimpešta potpisale sporazum o njegovom priključivanju Ukrajinskoj SSR.
       
U julu 2022., poslanik ukrajinskog parlamenta Maksim Bužanski upozorio je da bi Budimpešta mogla da pošalje trupe u Zakarpatje kako bi zaštitila mađarsko stanovništvo u regionu.
       
Pre toga je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potvrdio postojanje vojnog scenarija za zaštitu 150.000 sunarodnika u toj pograničnoj oblasti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Pobogu budite realni. Ne smete nista da napisete protiv onih koji su nas bacali pod led i hoce Vojvodinu? Pa kada Albanci pokazu dvoglavog orla pisete da provociraju, Velika Albanija sto nema veze sa vezom, a ovaj hoce Vojvodinu da prisjedini vi ga branite. Bolesno...

Predragm

pre 1 godinu

Najveci broj Madjara oko 1 milion zivi u Vojvodini. Treba Dodika nagovoriti da se Republika Srpska otcepi i pripoji Srbiji. To odlicno radi Orban i posle toga sledi pripajanje Vojvodine Madjarskoj. Polako se priprema javno mjenje u svetu i Orban okuplja i Bugarske i Rumunske nacionaliste.

sledeća vest

Vesti

Opasan virus hara Srbijom! Doktorka upozorava na simptome, ali i jednu jako bitnu stavku: "Odležite ga, ali stvarno"
Društvo

Opasan virus hara Srbijom! Doktorka upozorava na simptome, ali i jednu jako bitnu stavku: "Odležite ga, ali stvarno"

Novi soj korona virusa hara Srbijom što je dovelo do porasta broja zaraženih. Kako je doktorka Biserka Obradović istakla, ambulante Domova zdravlja su pune, a obolele simptomi novog soja često zavaraju simptomima aktuelnih virusnih i bakterijskih infekcija. Mnogi, pogotovo mlađi, virus preleže "na nogama", a doktorka je skrenula pažnju zašto je veoma važno da se jave lekaru.

05.10.2024

08:30

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija