• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/TheSun

24.11.2022

12:54

ŠOK ZA ŠKOTSKU, LOŠA VEST IZ LONDONA! Vrhovni sud Velike Britanije presudio o ključnom pitanju, ima li Edinburg snage da se bori - oglasila se Nikola Sterdžon!

Tanjug/AP

Vesti

ŠOK ZA ŠKOTSKU, LOŠA VEST IZ LONDONA! Vrhovni sud Velike Britanije presudio o ključnom pitanju, ima li Edinburg snage da se bori - oglasila se Nikola Sterdžon!

Podeli vest

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je da Škotska nema ovlašćenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade


Poluautonomna škotska vlada želi da se Škoti izjasne sledećeg oktobra na referendumsko pitanje "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna zemlja''''? prenosi AP.


Konzervativna britanska vlada odbija da odobri ovo izjašnjavanje, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine, kada su škotski birači odbili nezavisnost.

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Sterdžon, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom.

Foto: Rojters

Nikola Sterdžon

Sterdžon je sada izjavila da je borba za nezavisnost njene zemlje samo ojačana presudom Vrhovnog suda Velike Britanije, kojom se praktično blokira održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona.

Sterdžon je na Tviteru napisala da je razočarana presudom, ali da će je poštovati, prenosi Rojters.

"Zakon, koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez saglasnosti Vestminstera, razotkriva da je dobrovoljno parterstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom samo mit. Škotska demokratija neće biti poricana, naš glas ne može i neće biti ućutkan", rekla je premijerka Škotske.
 

Foto: Tanjug/AP

Nikola Sterdžon

 

 

 

Sterdžon je potom izjavila i da će sledeći opšti izbori u Velikoj Britaniji biti de fakto glasanje o nezavisnosti Škotske.

"Sledeći nacionalni izbori zakazani za Škotsku su, naravno, opšti izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu, što čini da je to i prva i najočiglednija prilika da se traži ono što sam opisala još u junu, kao de fakto referendum", rekla je Sterdžon novinarima, preneo je Rojters.
 

Foto: Tanjug/AP

Škotlanđani traže nezavisnost



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SURDUKTOR

pre 1 godinu

HIGHLAND-ри СРБИ су у мислима уз вас, а моћ мисли је бесконачна !!!

Sumar

pre 1 godinu

Što se pre okačite od ENGLEZA biće Vam bolje jer su oni pravi švedski kolonijalisti. NAPRED NEZAVISNA ŠKOTSKA A I KASNIJE NEZAVISNA IRSKA SA SEVEROM ISTE!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija