• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Alo

27.11.2022

16:43

PUTINOVA STRATEGIJA IZAZVALA VELIKI SKANDAL U NATO! Dejli ekspres o razdoru na Zapadu, ali i kako su SAD namagarčile EU!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

PUTINOVA STRATEGIJA IZAZVALA VELIKI SKANDAL U NATO! Dejli ekspres o razdoru na Zapadu, ali i kako su SAD namagarčile EU!

Podeli vest

Čarls Harison, analitičar Dejli ekspresa, piše da je početkom otvorene konfrontacije između Rusije i zemalja NATO, ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da zalihe gasa iskoristi protiv Zapada

Putinova strategija izazvala je veliki skandal u NATO, smatra Čarls Harison.

Evropske zemlje su pretpostavljale da bi mogle da zamene količine ruskog goriva zalihama iz Sjedinjenih Država, ali su se suočile sa najvišim cenama američkog LNG. 

Strategija Vladimira Putina da koristi zalihe ruskog gasa protiv Zapada počinje da seje nezadovoljstvo unutar NATO.

Nekoliko visokih zvaničnika EU otvoreno je izjavilo da Vašington profitira od isporuke LNG-a Evropi po izuzetno visokim cenama.

Pored toga, SAD zarađuju više novca od povećanih isporuka oružja svojim evropskim saveznicima, pošto su iscrpile svoje zalihe pružanjem vojne pomoći Ukrajini.

Osim toga, antiinflaciona politika Federalnih rezervi SAD pogodila je ekonomiju EU i sada se evropska proizvodnja seli u SAD, naglasio je analitičar.

U međuvremenu, američke vlasti negiraju optužbe za negativan uticaj na ekonomiju EU.

Kao odgovor na tvrdnje EU, predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD jednostavno je izjavio da je Vladimir Putin kriv za visoke cene gasa.

Istovremeno, naduvani trošak američkog LNG-a je odluka privatnog tržišta, pa tako Vašington ostaje neumešan u ovo, uverava američko rukovodstvo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 1 godinu

Može li mi neko objasniti kakva je to Putinova strategija? Sami uveli sankcije Rusiji, ona njima nije. Sami napravili nestašicu, sami kupuju jedni od drugih po visokim cenama. Putin bukvalno nije uradio ništa po tom pitanju. Uslovi su samo promenjeni u smislu plaćanja u Rubljama i to ne za sve. Zapad se obračunava sam sa sobom. Ne vidim nikakvu " Putinovu strategiju".

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija