• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Reuters/Sputnik

28.11.2022

08:39

RUSIJA NAPUŠTA ZAPOROŠKU NUKLEARKU?! Zaposleni dobijaju ruske PASOŠE, granatiranje SVE JAČE, Kijev tvrdi - RUSI PAKUJU KOFERE!

Reuters

Vesti

RUSIJA NAPUŠTA ZAPOROŠKU NUKLEARKU?! Zaposleni dobijaju ruske PASOŠE, granatiranje SVE JAČE, Kijev tvrdi - RUSI PAKUJU KOFERE!

Podeli vest

Šef ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju Petro Kotin rekao je u nedelju da postoje znaci da se ruske snage spremaju da napuste ogromnu nuklearnu elektranu u Zaporožju koju su zauzele u martu ubrzo nakon svoje invazije

Takav potez bi bio velika promena na bojnom polju u delimično okupiranom jugoistočnom regionu Zaporožja gde se linija fronta jedva pomerala mesecima. Ponovljeno granatiranje oko elektrane podstaklo je strah od nuklearne katastrofe.

„Prvo, postoji veoma veliki broj izveštaja u ruskim medijima da bi bilo korisno napustiti elektranu i možda bi vredelo prepustiti kontrolu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju – IAEA, stiče se utisak da pakuju kofere i kradu sve što mogu.", rekao je Kotin.

Međutim, gradska uprava grada Zaporožja demantuje ove navode, i tvrdi da nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije.

"Mediji aktivno šire lažne vesti da Rusija, navodno, planira da se povuče iz Energodara i napusti Zaporšku nuklearnu elektranu. Ta informacija nije tačna", navodi se u saopštenju administracije, objavljenom na njenom Telegram kanalu.

Kao jedan od dokaza, administracija je navela saopštenje da planiraju da naprave rezervni izvor napajanja za Zaporošku nuklearnu elektranu. Pored toga, prošle nedelje su počeli radovi na prevođenju dva agregata na režim toplog isključenja za grejanje meštana Energodara.
Planski se, kako navode nadležni, osoblje prebacuje pod nadležnost ruske organizacije, zaposleni dobijaju pasoše Ruske Federacije.

„Zaposleni, uključujući operativno osoblje, potpisali su ugovore o radu sa novim poslodavcem. Osoblje dobija platne kartice Promsvjazbanke i, shodno tome, platu koja je veća nego u prethodnim ugovorima sa NAEK-om (ukrajinskim Energoatom)“, navodi se u saopštenju.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija