• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

28.11.2022

20:01

GARDIJAN I NJUJORK TAJMS OTKRILI ŠOK PODATKE! Oružja za Ukrajinu sve manje, a počinje oluja od koje se neće sakriti nijedna članica EU!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

GARDIJAN I NJUJORK TAJMS OTKRILI ŠOK PODATKE! Oružja za Ukrajinu sve manje, a počinje oluja od koje se neće sakriti nijedna članica EU!

Podeli vest

Zapad je počeo da oseća nadolazeće posledice pomoći pružene Kijevu, siguran je kolumnista "Gardijana" Sajmon Tisdal. On ističe da u Evropu dolazi „ogromna humanitarna i migraciona kriza", od koje se neće sakriti nijedna članica EU. Istovremeno, od 30 zemalja NATO, 20 je već iscrpilo mogućnosti za isporuku oružja Ukrajini, piše New York Times

Tisdal je skrenuo pažnju na to, da u mnogim evropskim prestonicama ljudi izlaze na ulice zbog posledica antiruskih sankcija. Posledice sukoba u Ukrajini već pogađaju zapadne igrače, a Kijev je u opasnosti da izgubi tako važnu podršku partnera.

- Sada je tek novembar, a najgora zima za sve tek dolazi - piše kolumnista.

Prema njegovim rečima, tempo isporuke oružja i kredita Ukrajini već je počeo da opada. Zapadni igrači su skoro ispraznili svoja vojna skladišta, a snabdevanje modernijim dizajnom je „ograničeno problemima u proizvodnji".

Od 30 zemalja NATO-a, 20 je već iscrpilo mogućnosti za isporuku oružja Ukrajini, piše New York Times pozivajući se na predstavnika Severnoatlantske alijanse.

- Male zemlje su iscrpele svoj potencijal, a 20 od 30 članica NATO-a su se značajno istrošile - objasnio je izvor.

Sagovornik lista je precizirao da je preostalih deset država spremno da nastavi da pruža pomoć Kijevu.

- Posebno veći saveznici. Govorimo o Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji - navodi se u izdanju.

Istovremeno, početkom novembra italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da Rim ne priprema nove isporuke naoružanja za Ukrajinu, ali nije isključio mogućnost da vlasti preispitaju pristup u okviru NATO sporazuma.

Zbog ruske specijalne operacije, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje vojnom opremom samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih trupa. Kako je istakao predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, akcije zapadnih zemalja će imati samo negativan efekat.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija