• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

30.11.2022

18:30

HRIŠĆANI SU POSTALI MANJINA U ENGLESKOJ I VELSU! Rezultati popisa u Britaniji pokazuju velike promene, DA LI I DOBRE ZA KRALJEVSTVO?!

Vesti

HRIŠĆANI SU POSTALI MANJINA U ENGLESKOJ I VELSU! Rezultati popisa u Britaniji pokazuju velike promene, DA LI I DOBRE ZA KRALJEVSTVO?!

Podeli vest

Engleska i Vels više nisu većinski hrišćanske zemlje. Manje od polovine stanovništva Velike Britanije na poslednjem popisu izjasnilo se kao hrišćani.

Procenat Engleza i Velšana koji su se izjasnili kao hrišćani sa 59, koliko je zabeleženo na popisu 2011. godine, pao je na 46 odsto.

Broj građana koji su se izjasnili da nemaju religiju porastao je na 37 odsto.

Pripadnici etničkih manjina čine dve trećine žitelja Londona, a broj belaca u Engleskoj i Velsu opao je za oko 500.000, pokazuju prvi rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva.

Broj muslimana porastao je sa pet na 6,5 odsto dok je procenat onih koji su se izjasnili kao budisti, siki, hiduisti, Jevreji, uglavnom ostao isti kao pre deset godina, navodi Si-En-En.

Iako je primetna promena etničkog sastava, više od 90 odsto građana Engleske i Velsa izjavilo da se osećaju Britancima.

Oko 82 odsto stanovnika Engleske i Velsa izjavilo je da su belci, što je pad od četiri procenta na rezultate popisa iz 2011. godine.

Azijati su druga grupa po brojnosti u Britaniji, i trenutno ih ima 9,3 odsto.

Ljudi koji se identifikuju kao Azijati, termin koji Britanci generalno koriste za označavanje južnoazijskih zemalja, uključujući Indiju, Pakistan i Bangladeš, čine drugu najveću grupu stanovništva u Velikoj Britaniji sa 9.3 odsto.

U prethodnom popisu njih je bilo 7,5 odsto.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija