• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

02.12.2022

13:52

SA PUTINOM NEMA GLUVIH TELEFONA, ŠOLCU JE SADA JASNO! Ruski lider objasnio zašto Ukrajina neće pregovore - nakrcali su ih oružjem, obučavaju im vojnike, šalji novac - i da hoće, Kijev ne sme...

informer/ilustracija

Vesti

SA PUTINOM NEMA GLUVIH TELEFONA, ŠOLCU JE SADA JASNO! Ruski lider objasnio zašto Ukrajina neće pregovore - nakrcali su ih oružjem, obučavaju im vojnike, šalji novac - i da hoće, Kijev ne sme...

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja


Kako je precizirano, ruski lider je ponovo detaljno razjasnio principijelne ruske pristupe povodom sprovođenja specijalne vojne operacije.

"Preplaviti Ukrajinu oružjem je destruktivna politika", naveo je ruski lider u razgovoru sa Šolcom, prenela je agencija TAS S. On je dodao da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike. Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima.

Takva politika Zapada podstiče radikalne ukrajinske nacionaliste na nove krvave zločine protiv civilnog stanovništva, ističe ruska strana.

Putin je saopštio Šolcu da su napadi na mete u Ukrajini reakcija Rusije na provokacije Kijeva.

„Istaknuto je da su se ruske Oružane snage dugo uzdržavale od preciznih raketnih napada na određene mete na teritoriji Ukrajine, ali su sada takve mere postale iznuđen i neizbežan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, uključujući Krimski most i energetske objekte“, precizirano je u objavi Kremlja.

 

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Putin je pozvao Nemačku da preispita svoje pristupe u kontekstu dešavanja u Ukrajini. Sa svoje strane, Šolc je pozvao Putina da što pre iznađe diplomatske metode rešavanja konflikta u Ukrajini.
Tema razgovora Putina i Šolca bili su i teroristički napadi na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ čije okolnosti, po rečima ruskog lidera, zahtevaju transparentnu istragu uz učešće ruskih specijalizovanih struktura.

Takođe su se dotakli i pitanja realizacije „prehrambenog sporazuma“ o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i uklanjanju barijera za izvoz hrane i đubriva iz Rusije.

„Naglašeno je da je neophodna savesna, sveobuhvatna realizacija 'prehrambenog sporazuma', što podrazumeva uklanjanje svih prepreka i za isporuke iz Rusije“, saopštio je Kremlj.

Inače, razgovor Putina i Šolca trajao je sat vremena. Podsećanja radi, Šolc je poslednji put boravio u poseti Moskvi 15. februara, kada se prvi put sastao sa Putinom. Poseta nemačkog kancelara Rusiji bila je kulminacija intenzivne diplomatske kampanje Berlina usmerene na mirno rešenje krize oko Ukrajine. Uoči posete Rusiji, Šolc je boravio u Kijevu.

Međutim, poslednji telefonski razgovor Putina i Šolca održan je 16. septembra, a prethodni u maju. Lideri su i tada razgovarali o situaciji u Ukrajini, a takođe reči je bilo i o energetskoj krizi u Evropi kao i „prehrambenom sporazumu“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17