• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

05.12.2022

07:00

EVROPA IZVRŠILA SAMOUBISTVO, OSTALA BEZ JEFTINE NAFTE! Ludilu Brisela nema kraja, ponovo pucali sami sebi u noge!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

EVROPA IZVRŠILA SAMOUBISTVO, OSTALA BEZ JEFTINE NAFTE! Ludilu Brisela nema kraja, ponovo pucali sami sebi u noge!

Podeli vest

Zvaničnici Evropske unije, Grupe 7 (G7) i Australije ograničili su cene ruske sirove nafte na maksimalnih 60 dolara po barelu kako bi smanjili prihode Ruske Federacije od prodaje energenata na međunarodnom tržištu, ali stručnjaci ukazuju da će od te uredbe najviše štete imati Evropa, a ne Moskva.

Reagujući na odluku zapadnih lidera o gornjoj granici cene nafte, koja bi na snagu trebalo da stupi danas, Kremlj je poručio Briselu i Vašingtonu da neće pristati na trgovinu pod tim uslovima. To u praksi znači da je evropski kontinent osudio sam sebe na ogromne ekonomske gubitke i kupovinu nafte po daleko višim cenama od onih koje Moskva nudi.

Antitržišno ograničenje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da Rusija odbija da joj bilo ko diktira cenu po kojoj će prodavati svoju naftu na tržištu, navodeći da je Evropa na ovaj način "izvršila energetsko samoubistvo".

- Rusija neće prihvatiti ograničenje maksimalne cene svoje nafte. Šta god ko mislio, ograničenje cene na 60 dolara po barelu neće se desiti zato što tako kažu lideri iz Evropske unije, G7 ili Australije. Moskva se pripremila na takav scenario i mi znamo kako ćemo se ponašati. Ne pada nam na pamet da prodajemo energetske resurse onima koji nas ucenjuju, i to po cenama koje pokušavaju sami da nam nametnu. Našu naftu ćemo distribuirati na drugim tržištima, a vreme će pokazati da će Evropa pretrpeti najviše štete zbog pogubne politike koju vodi - rekao je Peskov.

Stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov najavio je juče da će Moskva "prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene nafte".

- Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno i anticivilizacijsko ograničenje cena - rekao je Uljanov.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik i aktuelni zamenik saveta za bezbednost Ruske Federacije, objavio je na svom Tviter nalogu fotografiju iz čuvenog filma "Isijavanje" američkog reditelja Stenlija Kjubrika, na kojoj je preko fotografije smrznutog Džeka Nikolsona napisao ironičnu poruku: "Najzad su pronašli rešenje o ograničenju cene ruske nafte"...

Mazohisti iz Brisela

- Evropa nastavlja da radi sve što je u njenoj moći kako bi se bukvalno samouništila. Zbog interesa Vašingtona odrekli su se naših energenata, koji su daleko jeftiniji od ostalih na tržištu. Posmrzavaće se - rekao je Medvedev.

Podsetimo, ograničenje cena koje su potvrdile zemlje EU i G7, kao i Australija, trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra za sirovu naftu, odnosno 5. februara za prerađene naftne derivate. Ono se odnosi na naftu koja se do kupaca doprema morskim putem iz Ruske Federacije. Kako je saopšteno iz Brisela, kompanije koje učestvuju u pomorskom transportu nafte iz Rusije biće finansijski kažnjavane ukoliko se ne budu pridržavale uredbe o ograničavanju cene.

Zelenski: Gornja granica treba da bude 30 dolara!

Foto: AP/Photo

Ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu nije ozbiljno i teško da će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je odluku EU, G7 i Australije nazvao "slabašnom i nedovoljnom", te poručio da je gornju granicu trebalo postaviti na maksimalno 30 dolara.
- Teško da bi se ovakvo ograničenje moglo nazvati ozbiljnom odlukom. Ta granica u stvari znači da će Rusija zaraditi od nafte 100 milijardi više nego prošle godine. To je prilično ugodno za budžet terorističke države. Samo je pitanje vremena kada će Zapad shvatiti da se moraju upotrebiti snažniji alati za zauzdavanje Moskve. Šteta je samo što ćemo za džabe izgubiti to vreme - rekao je Zelenski


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 1 godinu

Samo se pitam dali je moguće da mi hoćemo da se pridružimo ovim ludacima!?

milan lala

pre 1 godinu

Nevreovatno mazohisticko utrkivanje Brisela i Berlina ko ce vecu stetu naneti clanicama EU. Koliko covek mora biti van pameti pa poverovati da kupac moze proizvodjacu odredjivaci cenu njegovog prpoizvoda To sto su postigli jeste da ce EU od sad ostati bez jeftine Ruske nafte i za zamenu kupovati jako skupu naftu od arabljana , arapa , SAD , Vencuele i tako postepeno dovesti do stagnacije i ozbiljnog urusavanaja privrede EU ciji proizvodi zbog visokih cene energenta nece vise biti konkurentni na medjunarodnom trzistu . Proizvidi iz Kine preplavice Evropu , Aziju , Afriku i L. Ameriku . Pozelece EU Ruske jeftine nafte no nafte za EU nerijatelja Rusije biti nece .

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17