• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

05.12.2022

22:52

POČELO JE, 19 TANKERA SA NAFTOM ČEKA DA PROĐE BOSFOR I DARDANELE! Glavno pitanje je čiji su, da li voze crno zlato za Ruse ili... Svet se suočava sa...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

POČELO JE, 19 TANKERA SA NAFTOM ČEKA DA PROĐE BOSFOR I DARDANELE! Glavno pitanje je čiji su, da li voze crno zlato za Ruse ili... Svet se suočava sa...

Podeli vest

Tankeri koji čekaju u turskim vodama i oko njih prvi su znak da bi ograničenja cena mogla da poremeti globalne tokove nafte

Red sa tankerima se formirao u turskim teritorijalnim vodama nakon što je stupilo na snagu ograničenje cena ruske nafte u brojnim zemljama, piše "Fajnenšel tajms".

Prema informacijama lista, do toga je došlo jer je Turska tražila dodatne potvrde o osiguranju tankera. Dozvole za ulazak u moreuze Bosfor i Dardaneli čeka 19 brodova sa naftom. Prvi tanker je tamo stigao 29. novembra i čekao red šest dana.

Tankeri koji čekaju u turskim vodama i oko njih prvi su znak da bi gornja granica cena mogla da poremeti globalne tokove nafte nezavisno od ruskog izvoza.

Predstavnik Ministarstva za transport i infrastrukturu Turske za sada nije komentarisao novonastalu situaciju.

Turska je od 1. decembra uvela dodatna osiguranja za tankere sa sirovom naftom koji prolaze kroz turske moreuze.

Takođe, od tog datuma Turska od osiguravajućih kompanija zahteva da dostave pismo kojim se potvrđuje da je tom tankeru izdata polisa osiguranja.

Jedan poznavalac situacije sa naftom je rekao da su ruske osiguravajuće kompanije dale pismene garancije turskim vlastima kako bi obezbedile prolaz kroz turske vode. Zaustavljeni su špediteri sa osiguranjem koje izdaju zapadne kompanije, dodao je on.

Zvaničnik američkog ministarstva finansija rekao je da su SAD "svesne kako bi nova politika turske vlade mogla da zakomplikuje kretanje brodova kroz turske moreuze i da su, zajedno sa Velikom Britanijom zabrinute povodom nedavnih dogovora sa turskim zvaničnicima oko izvoza".

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra. Evropska unija prestaje da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nameću ograničenje cena za njen pomorski transport na 60 dolara po barelu.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija